Vicdanlı olmak veya girişkenlik gibi kişilik özellikleri, yaşamlarımız boyunca değişebilen deneyim ve davranış kalıplarıdır. Bireysel değişimler, insanlar genelde toplumun ve içinde yaşadıkları çevrenin taleplerine kademeli şekilde uyum sağladıkça yavaş biçimde gerçekleşir. Fakat belli kişilik özelliklerinin, psikolojik olarak kısa vadede ve hedefli şekilde etkilenip etkilenmediği belli değil.
Şimdiyse Zürih, St. Gallen, Brandeis, Illinois üniversiteleri ile ETH Zürih’te çalışan araştırmacılar, dijital bir müdahale kullanarak bu soruyu araştırmışlar. Çalışmalarında yaklaşık 1.500 kişiye üç ay boyunca özel olarak geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması veren araştırmacılar, sonrasında bu insanların kişiliklerinin değişip değişmediğini ve değiştiyse nasıl değiştiğini değerlendirmişler. Açıklık, sorumluluk, sosyallik (dışadönüklük), uyumluluk ve duygusal hassasiyetten (nevrotiklik) oluşan beş büyük kişilik özelliği denetlenmiş. Uygulamada bilgi transferi, davranış ve kaynak etkinleştirmesi, öz yansıtım ve ilerlemeye yönelik geribildirim öğeleri yer alıyormuş. Dijital koç ve refakatçi (bir sohbet robotu) ile gerçekleştirilen tüm iletişim dijital olarak icra edilmiş. Sohbet robotu, istenen değişimlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak üzere katılımcıları günlük olarak desteklemiş.
Katılımcıların büyük çoğunluğu duygusal hassasiyetlerini azaltmak, sorumluluklarını artırmak veya dışadönüklüklerini artırmak istediklerini söylemiş. Müdahaleye üç aydan fazla süre katılan kişiler, sadece iki ay katılan kontrol grubuyla karşılaştırıldığında değişim hedeflerine ulaşmada daha büyük başarı sağladıklarını aktarmış. Yakın arkadaşlar ile aile üyeleri de belirli bir kişilik özelliğinin ifadesini artırmak isteyen katılımcılarda değişim olduğunu gözlemlemişler. Fakat bir özelliğin ifadesini azaltmak isteyen kişilerin yakınları, bu kişilerde az miktarda değişim olduğunu görmüş. Bu grup çoğunlukla, dışarıdan pek o kadar da gözlemlenemeyen içsel bir süreç olan duygusal hassasiyetlerinin azalmasını isteyen katılımcılardan oluşuyormuş.
Zürih Üniversitesi. Ç: O.