Heart bülteninde yayımlanan ve mevcut araştırma verilerinin analizine dayanan bir çalışmaya göre kızarmış yiyeceklerin tüketilmesi, önemli kalp hastalıklarının ve inme tehlikesinin artışıyla bağlantılı.
Üstelik bu tehlike, her hafta tüketilen 114 gramlık ilave yiyecekle birlikte artıyor.
Batıdaki beslenme düzeninin, kalp damar sağlığını desteklemediği açık. Fakat araştırmacılar, kızarmış yiyeceklerin ciddi kalp sorunları ile inme tehlikesine ne gibi katkılar yaptığının tam olarak bilinmediğini söylüyor.
Bu konuya ışık tutmaya karar veren araştırmacılar, konuyla alakalı olarak Nisan 2020’ye kadar yayımlanan çalışmaları araştırmış ve 19 tane makale bulmuşlar.
Kalp damar hastalığı tehlikesini belirlemek için 562.445 katılımcıyı ve 36.727 önemli kalp damar olayını (kalp krizi veya inme gibi) kapsayan 17 çalışmadan alıp, bunları bir havuza aktarmışlar.
Ardından, kızarmış gıda tüketimi ile herhangi bir sebepten kalp damar hastalığı kaynaklı ölümler arasındaki muhtemel bağlantıyı belirlemek üzere, ortalama 9,5 yıllık bir gözlem dönemi boyunca 754.873 katılımcı ve 85.906 ölümü içeren altı çalışmadan veri almışlar.
Araştırmacıların yaptığı analiz, haftalık ölçekte en düşük kategorideki kızarmış yiyecek tüketimiyle karşılaştırıldığı zaman, en yüksek tüketim oranının önemli kalp damar hastalıklarında %28, koronar kalp hastalığında %22 ve kalp yetmezliğinde %37 artış ile ilişkili olduğunu göstermiş.
BMJ. Ç: O.