Kızılderililer Doğu Asya Kökenli Olabilir

0
Fotoğraf: Boston Halk Kütüphanesi

Araştırmacılar Çin’in güneyinde bulunan ve Geç Pleistosen döneminden kalan antik insan fosillerinin genomunu ilk defa başarıyla dizilemişler. Altı gün önce Current Biology bülteninde yayımlanan veriler, modern insanların anne tarafından nesli tükenmiş bir dalına ait olan bu gizemli homininin, Kızılderililerin kökenine katkı sağlamış olabileceğini akla getiriyor.

Makalenin yazarlarından olan Bing Su, “Antik DNA yöntemi gerçekten güçlü bir araç” diyor. “Kızıl Geyik Mağarası insanlarının olağan dışı morfolojik özelliklerine rağmen, Neandertaller ya da Denisovalılar gibi arkaik bir türden ziyade modern insan olduklarını kesin bir şekilde söylüyor bize.”

Araştırmacılar bu fosillerin genomunu dünya çapındaki insanların genomlarıyla karşılaştırmış. Karşılaştırma sonucunda ise kemiklerin, Kızılderililerin Doğu Asyalı atalarıyla kuvvetli bağlantılar sergileyen bir bireye ait olduğu bulunmuş. Bu bulgu, önceki araştırma verileriyle birleştirildiğinde araştırma takımının, Doğu Asya’nın güneyindeki bazı insanların on binlerce yıl önce Japonya üzerinden günümüzdeki doğu Çin’in kıyı hattı boyunca kuzeye yolculuk edip Sibirya’ya ulaştığını öne sürmesine yol açmış. Bu insanlar sonrasında Asya ve Kuzey Amerika kıtaları arasındaki Bering Boğazı’nı geçmiş ve Yeni Dünya’ya ulaşan ilk insanlar olmuşlar.

Bu keşfin yapılmasını sağlayan yolculuk, Çin’deki bir grup arkeoloğun Çin’in güneyindeki Yunnan bölgesinde yer alan Maludong’da veya Kızıl Geyik Mağarası’nda büyük bir kemik takımı keşfetmesiyle başlamış. Yapılan karbon tarihleme işlemi, fosillerin yaklaşık 14.000 yıl önce Geç Pleistosen döneminden kaldığını göstermiş. Bu dönemde modern insanların dünyanın pek çok yerine göç ettiği biliniyor.

Araştırmacılar mağaradan, bir hominine ait olan ve hem modern insanların hem de arkaik insanların özelliklerini taşıyan kafatası kapağı çıkarmışlar. Kafatasının şekli Neandertallerin kafatasını andırırken, beyin ise modern insanların beyninden daha küçük gibi görünüyor. Sonuç olarak bazı insanbilimciler, kafatasının çok yakın zaman öncesine kadar yaşayan ancak bilinmeyen arkaik bir insan türüne veya arkaik ya da modern insanların melez bir popülasyonuna ait olduğunu düşünmüş.

Araştırmacılar 2018 yılında kafatasından başarıyla antik DNA çıkarmışlar. Yürütülen genom dizilemesi, homininin modern bir insan grubunun anne tarafından nesli tükenmiş bir soy hattına ait olduğunu gösteriyor. Bu insan grubunun günümüze kadar ulaşan kalıntıları ise Doğu Asya’da, Hint-Çin yarımadasında ve Güneydoğu Asya adalarında bulunuyor.

 

Kaynak: Cell Press. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz