Klavye Kullanımı: Parkinson Hastalığını Teşhis Etmek İçin Yeni Bir Yöntem

0

Gerek klavye başında, gerek telefonda gerekse ATMlerde parmaklarımızı çok sık kullanıyoruz. MIT’deki yaratıcı bilim insanlarımız ne kadar hızlı yazdığımızı ölçen bir alet geliştirdiler ve bu aleti Parkinson hastalığını teşhis etmede kullanacaklar.

Yazı yazmak öyle kolay bir iş değil. Siz klavyenizin başında parmaklarınızı tuştan tuşa götürürken beyniniz bu işlemi yapabilmeniz için omuriliğinize sayısızca sinyal yollar. Eğer tuşlara sabit bir oranla basıyorsanız, bu merkezi sinir sisteminizi düzgün çalışıyor demektir. Fakat bu oranı birçok şey etkileyebilir, uyku durumu, alkol durumu ve Parkinson hastalığı gibi.

Deneyin ilk aşamasında uykusuz ve uykusunu iyi almış insanlar arasında bir karşılaştırılma yapıldı. Uykusuz kişilerdeki oran değişiminin çok daha geniş bir aralığa sahip olduğu görüldü. Şaşırmayacağınız üzere, Parkinson hastalığından muzdarip katılımcılarda da yine oran değişimi geniş aralığa sahip, tabii ki sağlıklı katılımcılara nazaran. Bu araştırmaya “beyne açılan pencere” adı verildi (evet, güzel bir metafor).

Tabii ki Parkinson hastalığı olan bireylerin başarısızlığını uykusuz insanların başarısızılığı ile kıyaslamak doğru bir sonuç almak için yeterli değil. Bu yüzden ekip araştırmayı daha da genişleterek sürdürmek istiyor. Şu anda Parkinson hastalığının semptomları 5 – 10 yıl öncesinden teşhis edilebiliyor. Araştırma ekibi ise bu aralığı daha da geri çekme edefinde. Hatta bu araştırma ilerletilirse kullanılan program telefonlara uygulama olarak indirilebilecek ve kullanıcılar kendileri kolayca test edebilecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz