Kök Hücreyle 250 Milyon Yıldan Sonra Yenilenen Mükemmel Kertenkele Kuyruğu

0
Yaslı kertenkele şeklinde bilinen bu kertenkele türünün kuyruğu yeniden çıkabiliyor. Fakat yeni çıkan kuyruk, aslının kusurlu bir kopyası. Fotoğraf: Lozito Laboratuvarı

Kertenkelelerin kopan kuyrukları yeniden büyüyebiliyor. Bu özellikleri ise onları, insanların kayıp bir uzvu yeniden oluşabilen en yakın akrabası haline getiriyor. Fakat omurga ve sinirlerin olduğu esas kuyruğun yerini alan bu yeni yapı, eksik bir kıkırdak tüpünden oluşuyor. Şimdiyse Southern California Üniversitesinin öncülüğünde yürütülen ve Nature Communications bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmada, kök hücrelerin kertenkelelerde daha iyi kuyrukların oluşmasına nasıl yardımcı olabileceği ilk defa tarif ediliyor.

Southern California Üniversitesi Keck Tıp Fakültesinde ortopedik cerrahi, kök hücre biyolojisi ve onarıcı tıp yardımcı profesörü olan eş yazar Thomas Lozito şöyle aktarıyor: “Bu çalışma, herhangi bir sürüngen, kuş veya memelideki bir vücut uzantısının yenilenmesinin kök hücre tabanlı terapiyle önemli ölçüde iyileştirildiği nadir vakalardan biri. Araştırma, insanlardaki yara iyileşimini geliştirmeye dönük çalışmalara da bilgi sunuyor.”

Bu yeni ve iyileştirilmiş kertenkele kuyrukları, “dorsoventral örüntüleme” şeklinde bilinen bir özellik sergiliyor; yani kertenkelelerin üst ya da sırt kısımlarında iskeletsel doku ve sinir dokusu, alt veya karın taraflarında ise kıkırdak dokusu bulunuyor.

“Kertenkeleler 250 milyon yıldan uzun süredir yaşıyor ve tüm bu sürede hiçbir kertenkelenin kuyruğu dorsoventral örüntüyle çıkmamış; ta ki şimdiye kadar” diyor Lozito. “Laboratuvarımız, yeniden çıkan örüntülü iskeletli ilk kertenkele kuyruklarını oluşturdu.”

 

 

 

 

Yazar: Cristy Lytal/Southern California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

  1. Yeniden çıkan kuyruk bir süre sonra eskisi ile aynı hale gelir muhtemelen insanda ilk çıktığında kolay kontrol edemiyor yenilendikten bir süre sonra eskiyi aratmıyor olması gerek yenilenmesinin ilk süreçlerinde kaslar daha az hassas olsalar bile ilerleyen dönemlerde eski işlevselliğine kazanabileceğini düşünüyorum yıllarca takip ettiniz mi? Size güvenmiyoruz ki doğruluğuna güvenelim çoğunuz sınamadınız yazılanı okuyorsunuz onları kim teyit ediyor? İnsanda da ampüte için protez bulmaktansa bu yol mümkün fakat o tıbbi teknolojiye bu çağda ulaşmak mümkün değil. Daha uçmayı bile beceremiyorlar 20 metreden düşsen seni tutabilecek hiçbirşey yok ne havada kapması paraşüt bile belli bir irtifayı istiyor çapraz gelen cisim tutamıyor bırak tutmayı insanı kaldıracak araçlara yeni ulaşıldı süzülmeden, roket yakmadan havada duramıyor onada durmak denirse aşırı ses ve titreme ile birlikte ya süzülüyor ya aynı yerde z çiziyor hayvan gibi yakıta en verimsiz olacak şekilde tasarlanmış drone ağırlık taşıyamıyorsa işini yapmıyordur pervane ile olacağı bu kadar olur kafirlere bırakılmasa en az 100 ile katlardık şuanki durumu. 4 kişi bir araca sığamıyor ki uçsun, ona da uçmak denmez ne açık havası var ne birşey plastik veya cam içinden seyretmek zorundasın havasızlıkta cabası. 50-100 yıl motorun gelişimi için uğraşılmış ne uğruna? Hepte kanlı tecrübeler eşliğinde. Çoğunuz yeni kuyruk yükmüş gibi anlatıyorsunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz