Londra’dan Dubai’ye uçan bir İngiliz hava yolu şirketinin uçağı kalkıştan sadece 30 dakika sonra etrafında dönmeye başladı. Bir terörist saldırıdan dolayı ya da mekanik problemden dolayı değil. Uçağın tuvaletine yapılan ve muhtemelen hastalık riski taşımayan dışkı yüzünden.
Dışkılar farklı sebeplerden dolayı kötü kokabilir ve bu koku hastalık taşıdığı anlamına gelmez. İlaçlar ve vitaminler dahi bağırsak sisteminde değişikliklere sebep olabilir. Besin alerjileri, kistik fibrozis gibi bazı hastalıklar dışkının kötü kokmasına sebep olabilir, evet. Ama bu hastalıklar bulaşıcı değildir. Bir yolcu dışkının sıvı halde olduğunu söylemiş. Bunun da farklı sebepleri olabilir, her sıvı dışkı hastalıklı demek değildir.
Kötü koku şu demek: Klozetten çıkan koku partikülleri burun yolunuza ulaştı. Bu partiküller bakteriler ve virüslerden farklıdır. Zaten bakteri ve virüslerin taşınması için çok daha fazla güce ihtiyaç var. İşte bu yüzden Ebola gibi hastalıklar hava yolu ile bulaşamıyor. Çünkü virüsleri hava yolu ile taşınamayacak kadar büyük.
“Bu durum uçaktakiler için tabii ki zor, fakat ben bugüne kadar kötü kokunun hastalığa sebep olduğunu hiç görmedim” diyor Marylan Tıp Okulu’ndan Jean-Pierre Raufman.
Simülasyonlar hapşırıldığında hava partiküllerinin ne kadar uzağa gidebildiğini gösteriyor. Fakat bağırsaktaki bakteriler için durum böyle değil. “Genel olarak risk o bakteriyi sindirmekten geliyor, solumaktan değil” diye ekliyor Raufman. “Evet durum hoş değil, rahatsız da edici fakat hastalık kapma ihtimali göz ardı edilebilecek kadar düşük” diyerek sözlerine son veriyor.