Küresel sera gazı yayılımlarının, 2019 ile karşılaştırıldığında 2020’de yaklaşık yüzde 7 (2,4 milyar ton karbondioksit) düşmesi bekleniyor. Bu değişim, ekonomik faaliyetlerde yaşanan COVID-19 salgınıyla ilişkili yavaşlama sebebiyle eşi görülmemiş bir düşüş niteliğinde.
Bunu bağlama yerleştirmek gerekirse; 2008’de yaşanan Küresel Ekonomik Kriz, küresel yayılımlarda 2007’ye kıyasla yüzde 1,5’luk bir düşüş meydana getirmiş. Bu yılın yayılımlarında görülen azalma ise dört kattan daha büyük.
Bunlar, karbondioksit kaynakları ve giderimine yönelik Küresel Karbon Projesi‘nin yıllık rapor belgesi olan 15’nci küresel karbon bütçesinde gösterilen bulgular. Karbondioksit, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ana sorumlusu.
Sonuçlar kulağa güzel gibi gelebilir fakat kutlama yapmak için henüz erken. Yayılımların COVID öncesi seviyelere hızla geri dönmesi muhtemel; üstelik, gelecek yıl kadar yakın bir zamanda…
Geçenlerde yapılan bir çalışmada, ekonomik faaliyet ilkbaharın sonlarında normale dönmeye başladığı zaman Çin’deki yayılımların tekrar artarak geçen yılki seviyelerin üstüne çıktığı bulunmuş.
Bahsi geçen bulgular, bugün gerçekleştirilecek Küresel İklim Zirvesi‘nin öncesinde yayımlandı. Dünya liderleri zirvede, Paris İklim Anlaşması’ndan günümüze geçen beş yılda verdikleri sözlere ne kadar bağlı kaldıklarını gösterecekler.
Yayılımlarda meydana gelen bu dev düşüşün, yayılımların tarihsel gidişatını temelli olarak başka yöne çevirmede benzersiz bir fırsat biçiminde görülmesi lazım.
Pep Canadell vd./The Conversation. Ç: O.