Kuşlardaki ‘Göç Geninin’ Şimdiye Kadarki En Güçlü Kanıtı

0
İşaretlenen bir bayağı doğan. Fotoğraf: Andrew Dixon

Çin Bilimler Akademisi ve Cardiff Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma takımı, kuşlarda bir “göç geni” bulunduğuna yönelik şimdiye kadarki en güçlü kanıtlara ulaştığını söylüyor.

Bayağı doğanları uydu teknolojisiyle takip eden ve elde ettikleri verileri genom dizileme yöntemiyle birleştiren araştırmacılar, bu kuşlarda göçle bağlantılı tekil bir gen belirlemişler.

Bilim insanlarına göre bulgular, göç güzergâhlarının uzaklığında genetiğin kuvvetli bir rol oynadığını öne süren ilave kanıtlar sağlıyor.

Geçtiğimiz hafta Nature bülteninde yayımlanan çalışmada, iklim değişiminin göç üzerindeki tahmini etkisine ve bu etkinin, evrimsel unsurlar ile nasıl etkileşime girebileceğine de bakılıyor.

Yeni çalışmada 56 Kuzey Kutbu bayağı doğanını işaretleyerek bunların yolculuklarını uydudan takip eden bilim insanları, doğanların yıllık uçuş uzunlukları ile uçuş yönlerini detaylı şekilde izlemişler.

İncelenen doğanların, Avrasya boyunca beş göç güzergâhı kullandığını bulmuşlar. Bu güzergâhların, 22.000 yıl önce son buzul çağı ile 6.000 yıl önce orta-Holosen dönemi arasında oluşmuş olabileceği tahmin ediliyor.

Tam genom dizilemesi kullanan araştırma takımı, ADCY8 adı verilen ve diğer hayvanlarda uzun vadeli hafızayla ilişkili olduğu bilinen bir genin, göç uzunluğundaki farklılıklarla bağlantı sergilediğini keşfetmiş.

ADCY8’in, uzun mesafeli (doğulu) göçmen doğan popülasyonlarında yüksek frekanslı bir varyanta sahip olduğu bulunmuş. Bu durum, uzun mesafeli göç için gerekli olduğu düşünülen uzun vadeli hafıza güçlerini artırabileceği sebebiyle söz konusu varyantın tercihen seçildiğini akla getiriyor.

Cardiff Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz