‘Kütlesiz’ Enerji Depolamada Büyük Buluş

0
Çizim: Chalmers Üniversitesi

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, önceki çeşitlerden on kat daha iyi verim gösteren yapısal bir pil üretmişler. Pil, aynı anda hem elektrot, hem kondüktör, hem de taşıyıcı malzeme görevi gören karbon fiber içeriyor. Araştırmacıların bu son buluşu, esasında taşıtlarda ve diğer teknolojilerde ‘kütlesiz’ enerji depolamanın yolunu açıyor.

Günümüzdeki elektrikli arabaların pilleri, taşıt ağırlığının büyük bir kısmını meydana getiriyor ve herhangi bir yük taşıma işlevi göstermiyor. Diğer taraftan yapısal bir pil; hem bir güç kaynağı, hem de yapının parçası şeklinde çalışıyor (örneğin, bir aracın gövdesinde). Buna ‘kütlesiz’ enerji depolama adı veriliyor çünkü pilin ağırlığı, aslında yük taşıma yapısının parçası haline geldiği zaman kayboluyor. Yapılan hesaplamalar, bu türden çok işlevli bir pilin, elektrikli bir taşıtın ağırlığını büyük ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde geliştirilen yapısal piller, belli karbon fiber tiplerini kapsayan önceki keşiflerin de içinde bulunduğu yıllar süren araştırmalarla ilerlemiş. Bu piller dayanıklı ve güçlü olmalarının yanısıra, elektrik enerjisini kimyasal olarak depolama bakımından da güzel bir kabiliyet sergiliyor. Physics World bülteni, çalışmayı 2018’in en büyük on bilimsel keşfinden biri şeklinde görüyor. İlk yapısal pil oluşturma girişimi, 2007 yılı kadar önceye uzanıyor. Yeni teknoloji sayesinde süper hafif bisikletler ve elektronik cihazlar da gerçeğe dönüşebilir.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz