Bu haftanın en beğendiğimiz bilim görselleri:
1) Uzay Balonları
Maryland Üniversitesi’nin BACCUS görevinin amacı, Antarktika’daki bir fırlatma rampasından uzaya balon göndererek kozmik ışın parçacıklarının bileşenlerini araştırmak. Bu parçacıklar, yıldızlar arasındaki boşluğun yoğunluğunu ve kimyasal yapısını bilim adamlarına anlatabilir. Balondaki aletler güneş ışığıyla çalıştığından, Antarktika’nın yaklaşık 24 saat güneş ışığına maruz kaldığı şu aralar onları fırlatmak için en ideal zaman.
2) Mantar Mobilya
Önce mantar deri, şimdi mantar mobilya. Bir grup araştırmacı (ve görünüşe göre mantar meraklıları), mantarların miselyum “kökleri”ni, tarım atıklarını ve mikroorganizmaları kullanarak sevimli bir görünüme sahip mantar mobilyalar üretiyorlar.
3) Timelapse’de İklim Değişikliği
Google, Google Timelapse’in güncellenmiş sürümünü yayınladı. Kullanıcılar, deniz seviyesinin yükselmesine, buzulların erimesine ve ormanların azalmasına neden olan iklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkilerini görebiliyorlar. Göz atmanızı öneririz.
4) Uzayda Günbatımı
Dünya üzerindeki gün batımının muhteşem olduğunu zaten biliyoruz. Uzayda daha da güzel görünürler. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlardan biri, Dünya’nın çoktan kararmış kısmı ile gün batımı arasındaki kontrastı gösteren bu görüntüyü çekti.
5) Gece Bulutları
Kutupsal mezosfer bulutları olarak da adlandırılan gece bulutları, güneş ışığının ufacık bir kısmını yakalamak için atmosferin yeterince yüksek bir yerinde bulunurlar. NASA’nın Mezosfer’deki Buz Aeronomisi (AIM) uzay aracı Aralık ayının başlarında Antarktika üzerinde bu kendine özgü bulutların fotoğrafını çekti.
Yazar: Claire Maldarelli