Mekanik Aletler Kullanmak, Dil Becerilerimizi Geliştiriyor

0
Fotoğraf: Nina Mercado/Unsplash

Karmaşık cümlelerin sözdizimini anlama kabiliyeti, kazanılması en zor dil becerilerinden bir tanesi. 2019 yılında yapılan bir araştırma, alet kullanımında usta olmak ile sözdizimsel kabiliyetin iyi olması arasında bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmış. Şimdiyse Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Enstitüsü, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Claude Bernard Üniversitesi ve Lumiere Üniversitesinin İsveç’teki Karolinska Enstitüsüyle ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmada, her iki becerinin de aynı beyin bölgesinde yer alan aynı nörolojik kaynaklara dayandığı gösteriliyor. Dahası; bir alet kullanmak ile gerçekleştirilen motor eğitim karmaşık cümlelerin sözdizimini anlama kabiliyetimizi geliştirirken, sözdizimsel eğitim de alet kullanmadaki maharetimizi artırıyor. Klinik açıdan bulgular, dil becerilerinin bir kısmını kaybeden hastaların rehabilitasyonunu desteklemede kullanılabilir.

Çalışma dört gün önce Science bülteninde yayımlandı.

Dilin uzun bir süredir belirli beyin ağlarını harekete geçiren çok karmaşık bir beceri olduğu düşünülüyor. Fakat bilim insanları son yıllarda bu görüşü yeniden ziyaret ediyor.

Yapılan araştırmalar, kelimelerin anlamlarını işlemek gibi belli dil işlevlerini kontrol eden beyin bölgelerinin, ince motor becerilerin kontrolüyle de ilişkili olduğunu gösteriyor. Fakat yapılan beyin taramalarında, dil ve alet kullanımı arasında bu gibi bağlantılar olduğuna yönelik bulgulara ulaşılmamış. Paleo nörobiyoloji alanı, alet kullanımının daha yaygın olduğu teknolojik patlama dönemlerinde atalarımızın dil ile ilişkili beyin bölgelerinin artış sergilediğini de göstermiş.

 

 

 

 

Kaynak: Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz