Merdiven Çıkmak, Kalp Hastalarına Önemli Faydalar Sağlıyor

0
Free-Photos/Pixabay

McMaster Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma takımı, (ister enerjik olsun, ister orta seviyeli) merdiven çıkan kalp hastalarında kalp damar ve kas sağlığı bakımından önemli faydalar görüldüğünü keşfetmiş.

Frontiers in Sports and Active Living bülteninde birbiriyle yakından bağlantılı çalışmalar halinde yayımlanan bulgularda, egzersize yönelik en çok atıf yapılan engeller (zaman, alet ve spor tesislerine erişim) ele alınıyor.

Her iki çalışmanın da baş araştırmacılarından biri ve McMaster Kasbilim Bölümü’nde profesör olan Maureen MacDonald, şöyle aktarıyor: “Kısa, enerjik merdiven çıkma egzersizi ve geleneksel orta seviyeli egzersiz, kalple ilgili bir olaydan sonra ölüm tehlikesini haber veren önemli bir etmen olan bedensel formu değiştiriyor”

“Merdiven çıkmanın, kalple ilgili rehabilitasyon yönünden güvenli, etkili ve uygulanabilir bir seçenek olduğunu gösterdik. Bu durum, pek çok insanın spor salonunda egzersiz yapma seçeneğinin olmadığı salgın döneminde özel bir önem taşıyor.”

Egzersiz ve yaşam şekli değişimlerinin ikincil kalp damar hastalığı tehlikesini azalttığı yaygın olarak bilinse de, istatistikler form programlarına bağlı kalan kalp hastası miktarının %25’ten az olduğunu öne sürüyor.

Yeni çalışmada Hamilton Genel Hastanesi Kalp Sağlığı ve Rehabilitasyon Merkezi’yle yakın şekilde çalışan araştırmacılar, özel aletler veya izleme gerektirmeyen ve bir laboratuvar dışında kolaylıkla yapılabilen bir egzersiz protokolü geliştirmişler.

Kalple ilgili bir işlemden geçen koroner kalp hastası denekler, geleneksel orta yoğunluklu egzersize ya da enerjik merdiven çıkma egzersizine rastgele biçimde atanmış. Egzersizler, katılımcıların kendi seçtikleri adım hızıyla altı tane 12 merdivenlik katı üç kez çıkmayı ve aralarda yürüyerek dinlenmeyi kapsıyor.

Elde edilen sonuçlara göre hem geleneksel egzersiz yapan, hem de merdiven çıkan bireyler, dört haftalık denetimli egzersizin ardından kalp ve akciğer formlarında artış yaşamış ve bu seviyeler, sekiz haftalık denetimsiz egzersizde de devam etmiş.

Bunun yanısıra önemli kas gelişimleri de görülmüş.

Çalışma sırasında alınan kas dokularının analizini yöneten ve Kasbilim Bölümü’nde profesör olan eş yazar Stuart Phillips şöyle açıklıyor: “Koroner baypas ameliyatı veya stent işlemi geçiren bu hastalarda, uyumlu yaştaki sağlıklı kontrol grubuna kıyasla zayıflamış kaslar bulunuyor.”

Daha önce, egzersizin özellikle kalp hastalarının kaslarında meydana getirdiği etkiye yönelik çok az çalışma yapılmış. Bu analiz, kalp hastalarının kayıp kasları halen onarabileceğini ve yeniden oluşturabileceğini gösteriyor.

“İster orta yoğunlukta olsun, ister sürekli egzersiz veya yüksek yoğunlukta merdiven çıkmak olsun; kalple ilgili bir ameliyat sonrasında, kısa bir dönemde bile kaslarda faydalı adaptasyonlar gerçekleşti” diyor Phillips. “Belirgin iyileşmeler vardı.”

 

 

 

 

Kaynak: McMaster Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz