Mevsimsel Grip Aşıları, Kemik İliğinde Uzun Vadeli Kalmıyor

0
Fotoğraf: FatCamera/iStock

Emory Aşı Merkezi’nde yapılan yeni bir çalışma, mevsimsel grip aşısından kazanılan bağışıklık desteğinin, bazı çocukluk aşılarından farklı olarak neden yıllar değil de aylar sürdüğüne dair yeni fikirler sunuyor.

Antikor üreten bağışıklık hücrelerinin ana üssü, kemik iliği. Mevsimsel grip aşısı, gribe özel olarak kemik iliğinde antikor üreten hücrelerin sayısını artırıyor. Fakat Emory araştırmacılarının bulduğuna göre bu yeni oluşturulan hücrelerin çoğu, bir yıl içerisinde kayboluyor.

Bulguların, daha uzun süreli “evrensel” grip aşısı tasarımının yanısıra; SARS-CoV-2’ye karşı devam eden aşı çalışmalarına da bilgi sağlaması umuluyor. Her yıl grip aşısına ihtiyaç duymamızın sebeplerinden biri de, insanlara bulaşan inflüenza virüslerinin mutasyon geçirmesi ve kuşlar ile domuzlardan gelen virüslerle gen takası yapmaları. Fakat bu çalışma, sebeplerden birinin de antikorların zamanla azalması olduğunu vurguluyor.

Çoğu aşı çalışmasında, katılımcılardan kan örnekleri alınıyor ve bu örneklerde, antikor üreten hücreler aşılama sonrasındaki birkaç hafta boyunca bulunabiliyor. Emory Aşı Merkezi müdürü Rafi Ahmet’in önderliğinde toplanan araştırmacılar daha ileri bir adım atarak, daha müdahaleli bir süreç olan kemik iliği örnekleri elde etmişler. Çoğu insanda, gribe özgü bazı plazma hücreleri zaten bulunuyor. Bu tip bağışıklık hücreleri, büyük miktarlarda antikor üretiyor. Bu yüzden Emory araştırmacılarının, daha önceden mevcut olan hücrelerin ürettiği antikorlar ile mevsimsel aşıda var olan virüs suşlarının üretimini teşvik ettiği antikorlar arasında ayrım yapması gerekmiş.

Araştırmada yeni antikorların, aşılamadan bir ay sonra kemik iliğinde çoğaldığı ve bir yıl sonra çekildiği görülmüş. Diğer taraftan, aşı yapılmadan önce kemik iliğinde bulunan inflüenza antikorlarının bir yıl boyunca sabit bir seviyede kaldığı görülmüş.

Emory Sağlık Bilimleri. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz