Mizofoni, Sadece Çiğneme Sesinden Rahatsız Olmaktan Daha Fazlası

0
Fotoğraf: avemario/iStock

Araştırmacılar, beyindeki bazı bölümlerin belli seslerden olağanüstü derecede rahatsızlık duymakla ilişkili bir durum olan mizofoniyi tetikleyebileceğini ilk defa göstermişler.

Ohio Eyalet Üniversitesinde çalışan ve aralarında Zeynep M. Saygın’ın da bulunduğu bilim insanlarının elde ettiği sonuçlar, mizofoniye neyin sebep olduğuna yönelik popüler açıklamalardan birinin doğru olmayabileceğini akla getiriyor.

İnsanların %20’ye kadarını etkileyen mizofoni sahibi bireyler, belli sesleri duydukları zaman öfke, rahatsızlık gibi duygular hissedebiliyor ve uzaklaşma isteği duyabiliyorlar.

Ağızdan çıkan çiğneme ve benzeri sesler, bu durumla en sık ilişkilendirilen tetikleyiciler arasında. Yürütülen önceki bir çalışmada, mizofoninin beynin işitsel korteksi ile yüz ve ağızla ilişkili olan yüz-ağız motor kontrol bölgeleri arasındaki bağlantıların çok hassas olmasından kaynaklandığı ileri sürülmüş.

Fakat yeni çalışmada, insanlar parmaklarıyla tekrarlı şekilde masaya vurduklarında beyinde neler olduğu ilk defa inceleniyor (bu harekette çıkan ses, bazı mizofonili insanlar için tetikleyici olabiliyor.)

Bulgular, beyindeki parmak vurma bölgeleriyle ilişkili olan bağlantı kalıplarının, çiğneme bölgeleriyle ilişkili olan bağlantı kalıplarıyla karşılaştırıldığında mizofonili insanlarda farklılık sergilediğini gösteriyor.

Çalışmanın baş yazarı ve Ohio Eyalet Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Heather Hansen şöyle aktarıyor: “Sadece insanlar çiğneme ve bununla ilişkili sesler duydukları zaman ne olduğuna odaklanırsak, mizofoni durumunda beyinde neler olduğunu tam anlayamayız.

“Mizofoninin sadece yüz-ağız motor korteksiyle olan süper hassas beyin bağlantıları sebebiyle gerçekleştiğini söyleyemeyiz.”

Çalışma, geçenlerde Frontiers in Neuroscience bülteninde çevrim içi yayımlandı.

 

Yazar: Jeff Grabmeier/Ohio Eyalet Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz