Louisville Üniversitesi Antropoloji Bölümü başkanı profesör Jonathan Haws ve uluslararası bir araştırma takımına göre çağdaş insanlar, Avrupa’nın en batı kısmına 41.000 ila 38.000 yıl önce ulaşmış; yani sanılandan yaklaşık 5.000 yıl önce. Keşif, modern insanların kullandığı ve daha eski bir zaman dönemine uzanan taş aletlerin bulunmasıyla gerçekleşmiş.
Orta Portekiz’in Atlantik kıyısı yakınında yer alan ve Lapa do Picareiro mağasında keşfedilmiş bu aletler, bölgeyi Avrasya’dan Rusya ovasına kadar uzanan alandaki benzer bulgular ile bağlantılandırıyor. Keşif ayrıca; Avrasya genelindeki çağdaş insanların, güneydoğu Avrupa’da ilk ortaya çıkışlarını takiben birkaç bin yıl içerisinde batıya doğru yaptığı hızlı yayılışı da destekliyor. Aletler, bölgede daha önce Neandertallerin mevcut olduğunun düşünüldüğü bir zamanda, çağdaş insanların Avrupa’nın en batısında bulunduğunu belgeliyor. Bulgular, bu iki insan grubu arasındaki muhtemel etkileşimlerin anlaşılmasına ve Neandertallerin nihai kayboluşlarına yönelik önemli ayrıntılar içeriyor.
Projenin ortak lideri ve Çek Cumhuriyeti’nin Pilsen şehrindeki Batı Bohemya Üniversitesi’nde insanbilimci olan Lukas Friedl, “Avrupa’da hayatta kalmış son Neandertallerin yerini oraya gelen modern insanlara mı bıraktığı, yoksa bu insanların onları asimile mi ettiği sorusu; paleoantropolojide uzun süredir devam eden, çözülmemiş bir meseleydi” diyor. “Picareiro’da bulunan Orinyasiyen taş aletlerin erken tarihleri, Neandertallerin uzun süredir var olmadığı bu yerlere çağdaş insanların ulaşma ihtimalini eliyor ki bu durum başlı başına heyecan verici.”
Betty Coffman/Louisville Üniversitesi. Ç: O.