ABD çapında yapılan yeni bir çalışmaya göre BioNTech gibi mRNA COVID-19 aşıları olan kişilerin hasta olma ihtimali, aşı olmayan kişilere kıyasla yüzde 91’e kadar daha düşük. Çalışmaya göre aşılanmasına rağmen yine de enfeksiyon kapan az sayıdaki kişide veya “kaçak” vakada ise aşı, COVID-19 belirtilerinin şiddetini azaltıyor ve hastalığın süresini kısaltıyor.
Araştırmacılar bu sonuçların, mRNA aşılarının kaçak enfeksiyon geçiren bireylere bile fayda sağladığını gösteren ilk sonuçlardan olduğunu söylüyor.
Çalışmanın eş yazarı, Utah Üniversitesi Rocky Mountain Mesleki ve Çevresel Sağlık Merkezi’nde yardımcı profesör ve ABD Utah’daki RECOVER (Zorunlu Çalışanlarda SARS-CoV-2’nin Hastalıkbilimi Üzerine Araştırma) programında baş araştırmacı olan Sarang Yoon, “Çalışmanın benzersiz taraflarından biri de, aşının ikincil faydalarını ölçmüş olması” diyor.
New England Journal of Medicine bülteninde çevrim içi yayımlanan ve 57 bilim insanının katıldığı çalışma, ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) Mart ayında yayımladığı ilk verilere dayanıyor.
Çalışma, salgının ön saflarında çalışan kişilerde enfeksiyon tehlikesi ile oranlarını ölçmek üzere tasarlanmış.
“Bu aşıları, ülkedeki en yüksek risk gruplarından bazılarına; yani doktorlara, hemşirelere ve ilk müdahale ekiplerine verdik” diyor Yoon. “Bunlar virüse her gün maruz kalan kişiler. Aşı ise bu kişileri hastalık kapmaktan kurtardı. Aşı olmasına rağmen, maalesef yine de COVID-19 kapan kişiler ise aşı olmayanlara kıyasla daha iyi atlattı.”
Çalışmaya göre mRNA COVID-19 aşılarının şu özellikleri bulunmuş:
- Katılımcılar “tamamen” aşılandığında; yani ikinci dozdan iki hafta sonra aşıların enfeksiyon tehlikesini azaltma oranı %91 olmuş.
- Katılımcılar “kısmi şekilde” aşılandıktan sonra; yani ilk dozdan iki hafta sonra fakat ikinci doz verilmeden önce aşıların enfeksiyon tehlikesini azaltma oranı %81 olmuş.
Kaynak: Utah Üniversitesi Sağlık Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.