Mükemmel oyun makinesi: Intel NUC Extreme 12

0

Intel NUC Extreme 12; iş istasyonu kadar güçlü, konsol kadar eğlenceli.

Konsolların en büyük avantajı kuşkusuz oyunlar için üretilmiş olmalarının avantajıyla küçük ve ergonomik boyutlarıdır. Diğer yandan benzeri bir hesaplama gücünü PC ile elde etmek istediğinizde karşınıza kule tipi gürültülü ve ısınan kasalar çıkar. Intel bu konuya el atarak hem konsol boyutlarında hem de iş istasyonu gücüne sahip bir PC olan NUC (Next Unit of Computing) Extreme 12’yi (12DCMi9-Kod adı Dragon Canyon) tasarlamış.

Küçük kasa, büyük güç

Ürünün, adını ve de gücünü aldığı Core i9-12900 işlemcisi (16 çekirdek/24 iş parçacığı, UHD 770 Graphics), şu anda performanstan ödün vermeyen kullanıcıların gözdesi durumundaki bir model. İşlemci, performans çekirdeklerinde 2,4 GHz’lik temel saat hızına sahip ve maksimum turbo hızı 5,1 GHz. 65 W’lık ısıl tasarıma (TDP) sahip olan Core i9-12900, Watt başına düşen performans konusunda da iddialı bir tablo çizmeyi başarmasıyla öne çıkıyor.

Intel NUC 12 Extreme (Kod adı Dragon Canyon) küçük boyutlarına rağmen oldukça yüksek güçlü bir donanımı son derece küçük bir alana sığdırmayı başardığı gibi termal ve akustik açıdan da başarılı değerlere imza atmış. (Fotoğraf: Intel)

Tamamen metal ızgara ile çevrelenmiş kasada hava dolaşımı için özel bir tasarım kullanılmış. Dolayısıyla işlemci, tam boyutlu (30,5 cm) çift slot kaplayan bir ekran kartı ve 650 W’lık (80+ Gold) güç kaynağının sadece 12 x 18,9 x 35,7 cm’lik bir kasaya nasıl sığdığını anlayabilmek için kasayı açıp kendi gözlerinizle görmeniz gerekiyor Dar alanlarda ortaya çıkan ısınma problemiyle karşılaşmadığımız NUC Extreme 12 komple bir PC değil. Dolayısıyla SSD, bellek ve ekran kartı gibi bileşenleri siz takıyorsunuz. Montaj rehberi için lütfen yazının sonundaki videoyu izleyin.

Diğer donanım özellikleri

2 adet DDR4-3200 SODIM yuvası ile maksimum 64 GB bellek destekleyen sistemde 3 adet NVMe M.2 SSD (Gen4) yuvası mevcut. 7 adet USB 3.2 ve 2 adet Thunderbolt 4 yuvasına ek olarak dahili Wi-Fi 6EAX211 ve çift Wi-Fi anteni, Bluetooth 5.2, çift Ethernet yuvası (10Gb+2,5 Gb), HDMI 2,0b çıkış ve 7,1 kanal ses, sistemin diğer özellikleri arasında. Ayrıca ön kısımda USB-C ve SD kart yuvası da mevcut. SSD yuvalarından biri doğrudan CPU’ya bağlıyken RAID 0 ve 1 destekli diğer ikisi yonga setine bağlı.

LED aydınlatma ve NUC Software Studio

Intel NUC Extreme 12’nin en hoş özelliklerden biri de kuşkusuz oyun bilgisayarı olmasıyla alakalı olarak sisteme eklenen LED aydınlatması. Alt kısımda önde, sağda ve solda yer alan bu LED’Leri NUC Software Studio yazılımıyla istediğiniz gibi ayrı ayrı kontrol edebiliyorsunuz. Ön-orta kısımdaki kurukafa imajı da buna dahil. LED’ler için istediğiniz rengi seçebileceğiniz gibi yanıp sönme düzeni için de hazır ayarlardan birini seçebiliyorsunuz. Yazılım LED’leri ayarlamak dışında pek çok başka işe de yarıyor. Sistemdeki fanların hızını izleyip belirlediğiniz şekilde ayarlamanıza ek olarak, performans modları arasında geçiş yapmak da bu yazılımın becerileri arasında.

Sadece oyun için değil

Her ne kadar oyun PC’si olarak tasarlanmış olsa da bu kadar performanslı bir PC’yi üretkenlik yazılımlarında da kullanabileceğinizi takdir edersiniz. Video, ses, 3B render ve müzik üretimi yazılımları başta olmak üzere performans gerektiren pek çok uygulamayı Intel NUC Extreme 12 ile sessiz ve ısınma sorunu olmadan verimli bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Nitekim sistemdeki Intel Core i9-12900 işlemcisi, iş istasyonu sınıfında bir CPU olduğu için sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz