Yukarıdaki animasyonda patlayan bir yıldızı görebilirsiniz. Animasyon NASA’nın Kepler teleskobunun topladığı verilerle hazırlandı.
Şok dalgaları sadece 20 dakika sürüyor bu yüzden astronomlar için bu uzay fenomenini yakalayabilmek çok önemli. Kaydedilecek görüntü ise uzaklardan gelecek bir ışıma.
Şok dalgası, patlamadan hemen sonra çıkan parlaklık fakat patlamadan sonra oluşan parlama yıldızın büyüklüğüne göre değişiyor. Animasyonda model olarak kullanılan yıldız KSN 2011d. Bu kızıl dev, Güneş’ten yaklaşık 500 kat daha büyük ve 1.2 milyar ışık yılı uzağımızda bulunuyor.
Patlamanın mesafesine rağmen Dünya üzerindeki yaşamın bu yıldızlarla bağlantısı bulunuyor. NASA’nın Kepler görevinde çalışan bilim insanı Steve Howell şöyle söylüyor:
” Evrendeki bütün ağır metaller süpernova patlamalarından geliyor. Örneğin Dünya’da ve vücudumuzda bulunan bütün gümüş, nikel ve bakır metalleri patlayarak ölen yıldızlardan geliyor. Dünya üzerindeki hayatın sebebi süpernovalar.”
Kepler teleskobu 2008 yılında fırlatıldı ve 2013’te arızalanana kadar uzaydan belli geniş bir aralığı izleyerek veri topladı. Aynı yıl NASA’dan bilim insanları teleskobu yeniden programladı ve K2 görevini yürütmesini sağladı. Teleskobun tek bir bölgeyi taraması 83 gün sürüyor o bölge bittiğinde ise bir diğerine geçip dış gezegenler ve patlayan yıldızlar gibi astronomik olayları görüntülemeye çalışıyor.