Eğer Uranüs’te gün batımını izlediyseniz, gökyüzünün parlak mavi bir tonda başlayıp, çarpıcı turkuaz tonlarıyla beraber soluklaştığını bilirsiniz. Nereden mi biliyoruz?
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde gezegen bilimci olan Geronimo Villanueva, gelecekte Uranüs’e gerçekleştirilecek muhtemel bir görev için bilgisayar modelleme aracı geliştirirken, gün batımının Uranüs’te nasıl göründüğünü canlandırmış (yukarıdaki videonun 1 dakika 43. saniyesinde). Canlandırmada Uranüs’ün yanısıra Dünya, Mars, Venüs ve Satürn’ün en büyük uydusu Titan da var. NASA’dan yapılan açıklamaya göre bu aracın geliştirilmesindeki nihai hedef, belki de günün birinde Uranüs’ün atmosferini bizzat inceleyebilmek.
Fakat şimdilik bu canlandırmalar, uzaktaki atmosferleri keşfetmede değerli bir araç niteliğinde. Gün batımları, gezegenler dönerken kendi yıldızlarının ışığından uzaklaştığı zaman meydana geliyor ve bu süreçte fotonlar (ışık parçacıkları), atmosferdeki molekül tiplerine bağlı olarak farklı yönlere saçılıyor.
Chelsea Gohd/Space. Ç: O.
Titan gezegen mi??