Son yıllarda yapılan araştırmalar, Neandertal ve günümüz insanının ortak bir ataya sahip olduğunu ve bu atanın dil becerileri geliştirmeye başladığını gösterdi. Bu durum, Neandertallerin de konuşabildiğini işaret etmekte. Fakat bu dile dair detayları bilmiyoruz.
2014 yılında paylaşılan bir araştırma sonucuna göre; Neandertaller, farklı tonlamalarla kelimelerin anlamlarının değiştirilebildiği karmaşık bir dil kullanmış olabilirler. Bu tür dillerde, söylenen kelimeler ses tonuna göre şekillenmekte. Günümüzde Çince de bu şekilde konuşuluyor. Bilimsel araştırmalar, tonlama lisanı kullanan insanların beyninde iki farklı gen varyantının devreye girdiğini gösteriyor. Neandertal genomu da bu varyantları içermekte.
Ancak bu verilerden yola çıkarak Neandertallerin konuştuklarına emin olabilmek de mümkün değil. Çünkü genlerimizin belirli dillere yatkınlık kazanmamızı sağladığından emin değiliz. Genlerin lisan kullanımını etkileyip etkilemediği hala araştırılmakta. Bu araştırmalardan kesin veriler elde edebilirsek Neandertallerin konuşma becerisine dair daha net bir tablo oluşturma imkanına sahip olabiliriz.
Popular Science Türkiye arşivinden.