Macquarie Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beynin nefes almayı ve kardiyovasküler sistemi kontrol eden bölümleri arasındaki kopuk bağlantıyı bulmuş.
Bu keşif hipertansiyon gibi ölümcül hastalıkların nasıl oluştuğunu bize gösterecek ve daha etkin tedavi yöntemleri geliştirmemizi sağlayacak.
New South Wales Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirilen çalışmada kardiyovasküler sistem ve boğaz kaslarını eşzamanlı olarak kontrol eden, aynı anda birden fazla iş yapan bir grup beyin hücresi bulundu. Bu hücre grubunun oluşturduğu bağlantı hipertansiyon veya böbrek yetmezliği gibi kardiyovasküler sistem hastalıklarda çalışmaz halde duruyor.
Journal of Neuroscience’da yayımlanan çalışmanın önemi, bu etkileşimin sinir sisteminin tam olarak neresinde gerçekleştiğini göstermesi. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlardan biri de aynı hücre grubunun yutma hareketi için de önemli bir rol oynuyor olması. Bu da, bir hücre grubunun aynı anda birden fazla hayati fonksiyonu kontrol etmek için çoklu çalışma yapabildiğini gösteriyor.
Macquarie Üniversitesi Biyomedikal Bilimler bölümünden Profesör Simon “deneylerimiz bir milimetreden daha küçük bir bölgede yer alan nöronların nefes alma aktivitesi ile iki ana fizyolojik sistem arasında bağlantı kurduğunu gösteriyor. Bunlardan birincisi nefes borumuzu açık tutan kaslar, diğeri de dolaşım sistemi.”
Araştırma sonuçları beyin fonksiyonlarının statik olduğunu öne süren geleneksel anlayışı sorguluyor. Görülen o ki, beyin, bedenin o anki ihtiyaçlarına göre adapte olabiliyor. Araştırmacılar bu bulguların ilaca direnç gösteren ve Dünya çapında kardiyovasküler ölümlere neden olan hipertansiyon hastalıklarının tedavisinde yeni bir yöntem geliştirilmesine imkân vereceğini düşünüyor.