Nörolojik Durumlar İçin Girişimsel Olmayan Öncü Yöntem

0
Çizim: dollyheidi/Vecteezy

Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, aralarında ağrı, travmatik beyin yaralanması (TBY), epilepsi, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı ile daha fazlasının yer aldığı nörolojik bozuklukların tedavisinde girişimsel olmayan yeni bir beyin uyarım tekniği geliştiriyor.

Anatomi, hücre biyolojisi ve psikoloji yardımcı profesörü olan Xiaoming Jin şöyle aktarıyor: “İnsan beyin çalışmalarında ve nörolojik hastalıkların tedavisinde beyin uyarımının giderek daha fazla kullanılması, hekimler ve hastaları üzerinde büyük bir etki oluşturabilir.”

Birisinin beyni ya da siniri hasar gördüğünde veya o kişi epilepsi ya da TBY gibi nörodejenerasyon geçirdiğinde, beyinde hasar meydana geliyor. Bu durum, sinir ya da nöronların kaybolmasına ve hasar görmesine veya nöropatik ağrı ile epilepsi gibi bazı nörolojik bozuklukların altında yatan hipereksitabilitenin gelişmesine yol açabiliyor.

“Geleneksel tedavide, çoğunlukla bu gibi hipereksitabiliteler doğrudan kısıtlanmaya çalışılıyor” diyor Jin. “Fakat beyne veya sinir sisteminde oluşan ilk hasarın, beyin dokusu kaybından kaynaklandığını keşfettik. Bu durum, sinir sisteminin işlev kaybını telafi etmek için daha fazla çalışmasına sebep oluyor. Dolayısıyla, onu engellemek yerine faaliyete geçmesi için uyarmamız gerekiyor.”

Nerotherapeutics bülteninde yayımlanan yeni bir makalede tarif edilen bu yöntemde, manyetik bir alanın kullanılmasıyla beynin belli bir bölgesine ulaştırılabilen yeni bir manyetoelektrik nanoparçacık tipi kullanılıyor. Sonrasında bir manyetik alan yayılayarak, beynin söz konusu bölgesinde sinirsel faaliyet teşvik ediliyor. Girişimsel olmayan yöntem, derin beyin işlevini uyarma bakımından güzel. Genetik manipülasyona ihtiyaç duymayan yöntem, geleneksel beyin uyarım yöntemlerinden de daha etkili.

Christina Griffiths/Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz