Okyanusun Derinliklerinin Sırrını Çözen 5 İcat

0
030521-D-9078S-001 (May 21, 2003) -- This conceptual drawing shows the new Virginia-class attack submarine now under construction at General Dynamics Electric Boat in Groton, Conn., and Northrop Grumman Newport News Shipbuilding in Newport News, Va. The first ship of this class, USS Virginia (SSN 774) is scheduled to be delivered to the U.S. Navy in 2004. U.S. D.O.D. graphic by Ron Stern. (RELEASED)

1:Denizaltı

USS Albacore; 180 metre

İlk askeri denizaltılar yalnızca yüzeyin biraz altına inebiliyordu. Soğuk Savaş sırasında ise daha derinlere inip gizli bir şekilde nükleer silah taşımaya başladılar. USS Albacore ne bir gemi ne de tam bir denizaltı. Adeta arada kalmış bir taşıt. Çünkü bu alet yüksüzken saatte 50 km hıza ulaşabiliyor.

2:Atmosferik Dalış Kıyafeti

JIM Suit; 380 metre

İlk olarak 1850’lerde tasarlanan basınçlı dalış kıyafetleri insanların dibe hızlı bir şekilde dalmalarını sağlıyordu, böylece dalgıçlar basınç farkından etkilenmemek için iniş sırasında duraklamak zorunda kalmıyordu. 1970’lerde ise petrol şirketleri bu kıyafetleri boru hattıyla ilgili çalışmalar için kullandı.

3:Batisfer

Beebe Batisferi; 922 metre

1920’li yıllarda doğa bilimci William Beebe ve mühendis Otis Barton çapı 1.5 metre, duvar kalınlığı 30 santimetreden daha kalın, içi boş bir çelik top olan batisferi icat etti. Batisferin üzerindeki ışık ve pencere içindeki kişinin denizdeki hayatı gözlemlemesini sağlıyor.

4: Robotik Dalgıç

Kaiko; 10000 metre

Robotik dalgıçların narin insan bedenini canlı tutmak gibi bir kaygısı yok. Yüzeyden kontrol edilen Kaiko, 2003’teki bir tayfun yüzünden ipi kopmadan önce deniz tabanından yüzlerce tür toplamayı başardı.

5: İnsanlı Robotik Dalgıç

Deepsea Challenger; 10000 metre

Evet ismi tuhaf geliyor ancak bir üstte bahsettiğimiz robotik dalgıcın aksine bu robotu kontrol etmek için yüzeyde değil aletin içinde olmanız gerekiyor. Yapımcı James Cameron 1 metre genişliğindeki bir kürenin içine tıkılı vaziyette 10 bin metre (insanoğlunun 1960’da ulaştığı en derin nokta) derinliğe inerek bu yolculuğu kayıt altına alarak belgesel haline getirdi.


Çeviren: Kerem Boyalı

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz