Öldürücü Sıcaklık Dalgaları Basra Körfezini 2100’e Kadar Harap Edebilir

0

Sıcaklar öldürücü olabilir. Sadece bu yıl, sıcaklar dolayısıyla Pakistan’da 1000 kişi hayatını kaybetti. Orta Doğu’da ise kavuran sıcaklıklar yetkilileri acil durum önlemleri almak zorunda bıraktı. Malesef, gelecek yıllarda da sıcaklıklarda bir düşüş beklenmiyor.

“Nature Climate Change” dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, araştırmacılar gelecek yıllarda Basra körfeziyle sınırı olan ülkelerde sıcaklığın, özellikle yazları, öldürücü derecelere ulaşacağını söylüyorlar.

Araştırmacılar, yaz mevsimlerindeki ortalama sıcaklığın, şu anki iklim modellemelerine göre, gittikçe artacağını ve ilerleyen yıllarda bu sıcaklıkların sağlıklı bir insan için bile oldukça tehlikeli sayılabilecek değerlere ulaşacağını tahmin ediyorlar. Hâlihazırda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gibi kuruluşlar yaşlı, genç ve hasta insanları aşırı sıcaklıklar konusunda uyarıyor. Normalde sağlıklı bir yetişkin yeteri kadar su aldıysa ve klimalı bir ortamda bulunuyorsa şu anki sıcaklıklardan etkilenmez. Ancak bahsedilen sıcaklıklar herkes için çok riskli bir ortam yaratıyor.

Sıcaklık endeksi, havadaki nem de hesaba katıldığında hissedilen sıcaklığı ölçen bir göstergedir. Sıcak havalarda insanlar soğumak için terlerler. Deriden atılan ve buharlaşan ter, vücudun soğumasına yardımcı olur. Ancak çok nemli havalarda, hava neme doyduğu için vücuttan atılan ter buharlaşamaz ve vücut sıcaklığının artmasına neden olur. Eğer sıcaklık endeksi 73 santigrat derece ise en dayanıklı insanlar bile dışarıda altı saatten fazla kaldığında ölüm riskiyle karşı karşıya gelir.

Maalesef bazı Basra Körfezi ülkelerinde sıcaklık endeksi geçen yıl bu derecelere geldi.

Bu durum özellikle her yıl Hac ibadetinin yerine getirildiği Suudi Arabistan için büyük bir sorun. Suudi Arabistan hükûmeti hâlihazırda durumu kontrol altına alabilmek için soğutma istasyonları ve devasa şemsiyeler gibi çözümler üstünde çalışmakta. Ancak durumlar daha da kötüleşirse daha sıkı önlemler almaları gerekebilir.

Bütün bu varsayımların bugünkü fosil yakıt tüketimimizi devam ettirirsek geçerli olacağını da söylemek gerekli. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için başka bir sebep daha!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz