Pangolin De Nedir?

2

Çinli yetkililer yakın zamanda Shanghai’de rekor kıran seviyede kaçak sevkiyatı ele geçirdi: Nigerya’dan ağaç ürünleri taşıyan bir geminin içine gizlenmiş yaklaşık 3.5 ton pangolin pulu. Yetkililer bu miktarda pul için 7,500 kadar hayvanın katledilmesi gerektiğini tahmin ediyor ve şüphelilerin 2015’den beri Afrika’dan Çin’e pangolin pulu kaçakçılığı yaptığına inanıyor.

Şu an muhtemelen şu iki tepkiden birine sahipsiniz. Zavallı pangolinin kaderine öfkeli ve kırgınsınız ya da pangolinin ne olduğunu hatırlamaya ve neden umursaman gerektiğini anlamaya çalışıyorsunuz.

Baby Mother GIF - Find & Share on GIPHY

Pangolinler, tanımaya değer, çünkü her yönüyle tuhaflar. İşte kısa bilgi:

1.Pulları olan tek memeli

Gagalı memelilerin, memeliler arasındaki en garip tür olduğunu mu düşünüyorsun? Pangolin, bunlara kafa tutar. Pangolinler (yarısı Afrika yarısı Asya’da olan 8 cinsi vardır) gerçek pullarla kaplı yaşayan tek memelidir.

2.Bu pullar sizi rahatsız edecek

Pullar, ilginç bir oluşuma sahip değil, insan cildi ve tırnağını da oluşturan keratin proteininden. Ancak, arka kenarları jilet keskinliğine sahip olduğundan, pangoline sarılmak göründüğü kadar eğlenceli olmayabilir. Ayrıca, tünel kazmak ve karınca yemek için eşelemekte kullandığı çok keskin pençelere sahipler ve korktuklarında arka bezlerinden kokarcanınkine benzer kötü kokulu, bir asit üretirler. Her ne kadar kedilere karıncayiyenlerden daha yakın akraba olsalar da muhtemelen evde beslemek için en ideal hayvan değiller.

3.Aslında çok zor durumdalar

Pangolinlerin yırtıcılara karşı tek çareleri yuvarlanıp -zaten isimleri de Malay dilinde ‘yuvalanmak’ anlamına gelen kelimeden türemiş- jilet kesinliğinde bir top haline gelip pullu kuyruğunu etrafına dolamak. Büyük kedileri uzak tutmaya yeterli ama yine de bu enginara benzeyen hayvanlar saldırgan olmaktan çok uzaktalar. Üstelik neredeyse körler. Ve ne yazık ki dikkatli bir insan top haline gelmiş bir pangolini kolaylıkla çuvalın içine koyabilir.

4.Dilleri pek acayip

Pangolinlerin dişleri yok ancak dilleri, uzayarak yaklaşık kedi büyüklüğünde olan vücutlarından bile daha uzun hale gelebilir. Bu 40 cm uzunluğa kadar ulaşabilen uzun dilleri göğüs boşluğunun derinlerinden başlar.

5.Dünyanın en çok av olan hayvanı olarak kabul ediliyorlar

Çin’in yakınlardaki kaçakçılık baskını tedirgin edici ama şaşırtıcı değil. Afrika’da etleri için avlanan pangolinler Doğu Asya’da güçlü tıbbi içerik olarak değerlendiriliyor. Kimyasal olarak pangolin pulu yemenin kendi tırnağınızı çiğnemekten farklı değil, yine de et ve kanıyla birlikte pullarının da tedavi edici özellikleri olduğuna inanılıyor. Pangolin fetüsleri bile tüketiliyor.

Bu talep, pangolin kaçakçılığını cezbedici bir iş haline geliyor. Çin medyası, karaborsada pulların kilosunun fiyatının 700 dolara kadar çıkabildiğini bildiriyor. Bu hesapla en son el konulan sevkiyat kaçakçılara 2 milyon doların üzerinde para getirebilirdi.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) pangolinleri dünya üzerinde en çok ticareti yapılan vahşi memeli olarak sınıflıyor. Son on yılda bir milyonun üzerinde hayvanın kaçak av pazarında öldürüldüğü tahminleniyor, Bu belki de popülasyonlarının %80 kadar düşürdü ve bu düşüş daha da sürebilir.

Bir Afrika türü olan yer pangolini, kendine has zırhlı pullarını gösteriyor. Bu pullar bazı geleneksel ilaçların içinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi yaratıyor.

Bir Afrika türü olan yer pangolini, kendine has zırhlı pullarını gösteriyor. Bu pullar bazı geleneksel ilaçların içinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi yaratıyor.

6.Sayılarını saptamak zor

Pangolinlerin çoğu nokturnal (gecesel). Ayrıca utangaç, yalnız canlılar olmalarından dolayı araştırmacıların elinde yaşam döngüleri ya da popülasyon sayımları ile ilgili güvenilir veri yok. Sekiz türün tamamının hızla azaldığı, neslinin tükenmekte olduğu açık. Ama durumun bu küçük çam kozalağı tipli dinozorlar için ne kadar kötü olduğunu çok geç olmadan anlayamayabiliriz.

7.Bütün umutlar tükendi mi?

Pangolin eti ticareti Çin’de bu aybaşında yapılan nakliyatın gösterdiği üzere patlama yaşıyor. Her ne kadar etini dünyanın birçok yerinde bulunabileceğine şüphe olmasa da, pangolinler geçen seneye göre daha fazla korumaya sahip. Eylül ayında Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Ek 1’e eklendiler. Önceden Ek 2 de, limitli olarak uluslararası ticaretine izin verilen varlıklarda yer alıyordu ama yeni düzenleme ile üye ülkelerin artık ticaretini yapması yasaklandı.

CITES düzenlemesi her şey değil, sonuçta korunmakta olan gergedan ve fillerin boynuzlarının kaçakçılık trafiği sürüyor ama yine de bu bir başlangıç. Yasak, Çin’de bulunana benzer büyük nakliyelerin yakalanması için önlemlerin sıkılaşması için teşvik edici olsa da karaborsada pul ve et fiyatını yükseltip kaçakçıların daha sıkı çalışmasını kamçılıyor. Pangolinleri korumak kolay iş değil bu nedenle hala yapabiliyorken bu keyifli hayvanların tadını çıkarmalı.

 

 

2 YORUMLAR

  1. Ne kadar kötü oldum, siyasetten kaçıyorum ve böyle haberlere denk geldikçe daha da kahroluyorum!!! HAYVANLARA EZİYET EDEN, ACIMADAN KATLEDEN TÜM İNSANLARA LANET GİRSİN :….(((

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz