Plüton’a Odaklanıyoruz

0
Görüntü 7 Temmuz’da 8 milyon km uzaklıktan çekildi.

Merhaba Plüton.

Aşağıdaki görüntü bir zamanlar gezegen olarak sınıflandırılan Plüton’la buluşan ilk uzay aracı olan New Horizons’tan gelen en son ve en iyi görüntü. Görüntü 7 Temmuz’da, yaklaşık 8 milyon kilometre uzaklıktan çekildi. Şu ana kadar uzay aracı Plüton’dan yaklaşık 5 buçuk milyon kilometre uzaklığa ulaştı, ancak hızlı bir şekilde cüce gezegene yaklaşıyor; 14 Temmuz’da ise New Horizons Plüton’un yüzeyinin 12,550 km üstünden geçecek ve gezegenin yüzeyinin daha önce görülmemiş görüntülerini elde etmekle kalmayıp bileşimi ve atmosferini de inceleyecek.

Karşılaştırma yapmanız için, aşağıdaki görüntü New Horizons’ın milyarlarca kilometrelik yolculuğuna başlamadan önce Plüton’un elimizdeki en iyi görüntüsüydü:

Hubble’ın 2002-2003 yılları arasında çekilen görüntülerden elde edilmiştir. 2002-2003 yılları arasında çekilen görüntülerden oluşturulan Hubble’ın en iyi Plüton görüntüsü.

Yeni görüntü, uzay aracının 3 Temmuz’da saptadığı ve Plüton’un ekvatorunu yaklaşık 3000 km çevreleyen koyu renkli “balina” şekli ve 1590 km genişliğindeki “kalp” şekli dahil olmak üzere bazı özelliklere dikkat çekiyor. Kalp şeklindeki bölge parlaklığını metan, azot, veya donmuş karbonmonoksitten alıyor olabilir, karanlık bölgenin ise yanmış hidrokarbon kalıntısı olduğu düşünülüyor.

27 Haziran ve 3 Temmuz 2015 tarihleri arasında çekilen görüntülerin uzay aracının Ralph isimli kamerası ile elde edilen düşük çözünürlüklü renkli verilerle birleştirilmesi sonucu oluşturulan Plüton’un haritası.

14 Temmuz’daki uçuşu süresince uzay aracı Plüton’a en yakın konumuna gelecek.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde n Jeff Moore şunları belirtiyor “Plüton’un bu bölgesinin bu kadar yakın göreceğimiz bir sonraki sefer, bölgenin bir kısmı bugün gördüğümüzden neredeyse 500 kat daha iyi çözünürlükte görüntülenecek. İnanılmaz olacak”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz