Polenleri tükenen bal arıları, çiçek açan bitkilerin yapraklarına hilal şeklinde ufak delikler açıp çiçeklerin haftalar öncesinden açmasını sağlıyor.
Dün Science bülteninde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre arıların ısırdığı bitkiler, dokunulmamış bitkilere kıyasla yaklaşık iki haftadan bir aya kadar daha erken çiçek açıyor. Araştırmacılar, bu ısırık desenlerini metal cımbız ve jiletle tekrar oluşturmayı denemişler fakat arıların yaprağa verdiği hasar, çiçek oluşumunu daha etkili şekilde desteklemiş. Bitki türüne bağlı olarak; arıların ısırdığı bitkiler, yapay şekilde hasar gören bitkilere kıyasla sekiz ila 25 gün daha erken çiçek açmış.
Bazı bitki türleri, kuraklığa veya belirli mikropların sebep olduğu enfeksiyonlara karşı erken çiçek açıyor. Ancak çalışmanın baş yazarı ve Zürih Teknoloji Enstitü’sünde çevresel sistemler bilimi profesörü olan Mark Mescher, çok az sayıda çalışmada, hayvan davranışlarının bitkileri nasıl erken çiçek açmaya teşvik ettiğinin araştırıldığını söylüyor. Mescher ve çalışmanın diğer yazarı, Zürih Teknoloji Üniversitesi’nde biyoiletişim ve ekoloji profesörü olan Consuelo De Moraes, alakasız bir deney sırasında arıların yaprak yediğini görmüş ve sebebini merak etmiş. Başka araştırmacılar da arıların yaprak yediklerini gördüklerini söylemişler fakat arıların bunu neden yaptıklarına yönelik daha önce resmî bir çalışma yapılmamış.