COVID-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün mutasyon geçirme oranı düşük kalmaya devam ediyor. Avrupa ve İtalya boyunca en yaygın görülen soy G iken; Vuhan’dan çıkan L soyu ise kademeli şekilde kayboluyor. Fakat bu mutasyonlar, etkili aşıların geliştirilme sürecini etkilemiyor.
COVID-19 salgınına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü, en az altı tane soy sergiliyor. Bologna Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dünya çapındaki araştırmacıların izole ettiği 48.635 koronavirüs genomunu analiz etmişler. Daha sonra, virüsün tüm kıtalara yaptığı yolculuk sırasında yayılım ve mutasyon haritalarını çıkarmışlar.
İlk sonuçlar ümit verici. Koronavirüs, örnek başına yaklaşık yedi mutasyonla birlikte ufak bir değişkenlik sergiliyor. Yaygın inflüenza virüsü, bunun iki katından fazla bir değişkenlik oranına sahip.
Çalışmanın koordinatörü ve Bologna Üniversitesi’nde araştırmacı olan Federico Giorgi şöyle açıklıyor: “SARS-CoV-2 koronavirüsü, büyük ihtimalle insanları etkilemek üzere çoktan uygun duruma gelmiş. Bu durum, virüsün evrimsel açıdan düşük miktardaki değişimini açıklıyor. Yani; bir aşı da dahil olmak üzere geliştirdiğimiz tedaviler, virüsün tüm soylarına karşı etkili olabilir.”
Bologna Üniversitesi. Ç: O.