Yapılan yeni bir çalışma, şehirleşmenin pek çok memeli türünün büyümesine sebep olduğunu gösteriyor. Bu durumun sebebi, insanların yoğun olduğu yerlerde kolayca besin bulunması olabilir.
Bulgular, pek çok bilim insanının, şehirlerin zamanla memelilerin küçülmesine sebep olacağı yönündeki hipotezine karşı çıkıyor. Binalar ile yollar, yeşil alanlara göre daha yüksek derecede ısıyı hapsedip yeniden yayıyor ve şehirlerin etraflarına kıyasla daha yüksek sıcaklıklar barındırmasına neden oluyor. Bu olgu, şehir ısı adası etkisi olarak biliniyor. Bergmann Kanunu şeklinde adlandırılan klasik bir biyoloji ilkesine göre daha sıcak iklimlerde yaşayan hayvanlar, aynı türün daha soğuk ortamlarda yaşayan üyelerine kıyasla daha ufak olma eğilimi gösteriyor.
Fakat ABD – Florida Doğa Tarihi Müzesi’nde çalışan araştırmacılar, Kuzey Amerika’da 80 yıl boyunca toplanan 100’den fazla türün vücut uzunluğu ve kütlesine yönelik yürütülen 140.500 civarı ölçümü analiz ettiklerinde beklenmedik bir kalıp olduğunu keşfetmiş: Şehirde yaşayan memeliler, kırsal bölgelerde yaşayan emsallerine göre hem daha uzun, hem de daha iriymiş.
Çalışmanın baş yazarı ve Florida Müzesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Maggie Hantak, “Şehirlerde yaşayan hayvanların, bu ısı adası etkisi sebebiyle kuramsal olarak daha ufak hale gelmesi lazım” diyor. “Fakat memelilerde böyle bir şeyin olduğuna yönelik bulgulara rastlamadık. Makale, neden Bergmann Kuralı’nın geçerli olduğunu veya iklimin, hayvanların boyutunu belirlemede tek başına önemli olduğunu varsayamayacağımıza yönelik iyi bir sav niteliğinde.”
Çalışma Communications Biology bülteninde yayımlandı.
Yazar: Natalie van Hoose/Florida Doğa Tarihi Müzesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.