Sentetik T hücreleri Üretildi!

0

T hücreleri komplex yapısı ve fonksiyonu yüzünden sentetik olarak üretilemiyordu ta ki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları bunu başarana kadar. Bilim insanları, neredeyse insan T hücrelerinin birebir kopyalarını üretmeyi başardılar.

T hücreleri ya da diğer bir adıyla T lenfositleri, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerden üretilen ve timüste olgunlaşan beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler, bakteriyel ya da viral enfeksiyon varlığında vücutta aktif olarak bulunurlar, aynı zamanda T hücrelerinin üzerlerinde bulunan reseptörler sayesinde patojenlerde bulunan antijenleri tanıyarak bu yabancı hücrelere özel antikor üretirler. Bunun yanı sıra T hücreleri B hücreleri ile kansere karşı savaşırlar.

Vücutta iki tip T hücresi vardır. Bunlar sitotoksik ve yardımcı T hücreleridir. Bu iki hücre tipi adaptif bağışıklık sistemimizi oluşturan temel hücrelerdir ve bu hücreler sayesinde vücut her tip enfeksiyonla savaşabilir. T hücreleri, patojenlerle savaşabilmek için normal boyutunun 3 katı büyüklüğe çıkabildiği gibi, kendi boyutunun dörtte birine kadar da küçülebilmekte.

Çalışmanın lideri Doktor Alireza Moshaverinia açıklamasında “T hücrelerinin karmaşık yapısı ve çok foksiyonlu doğası, hücrelerin laboratuvar ortamında üretilmesini zorlaştırıyordu. Bu büyük atılım sayesinde, sentetik T hücreleri daha iyi bir ilaç taşıyıcısı olarak modellenebilecek ayrıca immün hücrelerinin davranışlarını anlamamızı kolaylaştıracak” dedi.

Bilim insanları sentetik T hücrelerini üretirken birçok sorunla karşılaştılar bunun başlıca nedeni T hücreleri çok hassas bir yapıya sahip, üretildikten sonra ancak birkaç gün hayatta kalabiliyorlar. Ayrıca T hücrelerinin her biri karmaşık bir şekle, boyuta ve esnekliğe sahiptirler. Bu özellikler her bir T hücresinde farklılık gösteriyor ve bununla beraber bu oranlar T hücrelerinin patojenlerle savaşında önemli rol oynuyor.

Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için ekip birkaç adımdan oluşan yeni bir teknoloji denediler. İlk olarak 2 farklı sıvı solüsyonundan aljinat elde etmek için mikroakışkan sistem kullanıldı ve bu mikro partiküller T hücrelerinin doğal formunu oluşturmak için kullanıldı.

Hücrenin esnekliğini doğru oranda ayarlayabilmek için T hücrelerinin kalsiyum iyon konsantrasyonu değiştirildi. T hücrelerinin yüzeyi hücre zarını mimik etmek için fosfolipidler ile kaplandı. Son olarak T hücrelerinin fonksiyonel olarak çalışabilmesi için biyokonjugasyon yöntemi kullanılarak T hücrelerinin spesifik reseptörleri hücrelerin yüzeyine eklendi.

Kaliforniya Üniversitesinden Mohammed Mahdi Hasani-Sadrabadi açıklamasında “ Organizmanın immün sistemiyle etkileşime girebilecek ve bu etkileşim sonucunda immün sistemi güçlendirebilecek yapay T hücrelerini geliştirmeyi başardık ve bu başarı sayesinde kanserli hücrelere ve kanserojenlere karşı daha etkili bir şekilde savaşabiliriz.”

Sentetik T hücresi üretiminin bilim dünyasına en önemli etkisi ise diğer hücre tiplerinin de sentetik olarak üretilebileceğine dair umut oluşturdu. Sentetik T hücreleri sayesinde kansere, otoimmün hastalıklara yönelik yeni ilaçlar üretilebilecek. Ayrıca, bu buluşun bir diğer önemli sonucu ise immünoloji alanında çalışılabilecek yeni bir konuya öncülük etmesidir.

 Kaynak: https://www.labroots.com/trending/immunology/11919/synthetic-cells-immunotherapy

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz