Yeni araştırma, COVID-19’un virüs bulaşının mevsime göre değişkenlik gösterdiğini fakat sıcaklık artışının, bulaşı önlemede yeterli olmadığını gösteriyor.
Imperial College London üniversitesi’ndeki araştırmacıların öncülüğünde yürütülen ve üç gün önce PNAS bülteninde yayımlanan araştırma, çevresel veriler ile COVID-19’un arkasındaki virüs olan SARS-CoV-2’nin bulaşına yönelik epidemiyolojik modelleri birleştiren ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Araştırma takımı, virüsün ne kadar kolay yayıldığını belirleyen en önemli unsurların sıcaklık ve nüfus yoğunluğu olduğunu; fakat bu durumun sadece, sokağa çıkma yasakları gibi hareket kısıtlayıcı tedbirler bulunmadığında meydana geldiğini gösteriyor.
Imperial Yaşam Bilimleri Bölümü’nde çalışan birinci yazar Dr. Tom Smith şöyle aktarıyor: “Elde ettiğimiz sonuçlar, bulaş konusunda sıcaklık değişimlerinin önlem müdahalelerine kıyasla çok daha küçük bir etki sergilediğini gösteriyor. Bu yüzden insanlar aşılanmadığı sürece, hükümetlerin sokağa çıkma yasaığı ve sosyal mesafe gibi önlemleri sırf mevsimsel değişim yaşandı diye bırakmaması gerekiyor”
“Fakat çalışmamız ayrıca sonbahar ve kış mevsimindeki sıcaklık azalmasının, önlem müdahaleleri veya davranış değişimleri olmadığında virüsün daha kolay yayılmasına yol açabileceğini de ileri sürüyor.”
Hayley Dunning/Imperial College London. Ç: O.