Sık Sık Dışarıda Yemek, Erken Ölüm Tehlikesinin Artmasıyla Bağlantılı

1
Fotoğraf: Dan Farrell/Unsplash

Dışarıda yemek yemek, dünya çapında popüler bir faaliyet. Fakat bunun sağlık açısından ne gibi sonuçlar doğurduğuna yönelik yapılan fazla araştırma bulunmuyor. Dışarıda yemenin ölüm tehlikesiyle ilişkisine bakan araştırmacılar; dışarıda çok sık yemek yemenin, tüm sebeplerden kaynaklı ölüm tehlikesinin artışıyla önemli derecede bağlantı olduğuna karar vermişler. Ortaya çıkan bu bağlantı, konu üzerinde daha fazla araştırma yapılmasını gerektiriyor. Sonuçlar Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics bülteninde yayımlandı.

ABD Tarım Bakanlığı, geçenlerde Amerikalıların dışarıda yenen besinlerden sağladığı günlük enerji alımının 1977-1978’de yüzde 17 iken, 2011-2012’de yüzde 34’e yükseldiğini tahmin etmiş. Aynı süre içerisinde, lokantaların sayısı da sabit bir şekilde artmış ve lokanta endüstrisinin satışlarının ise önemli miktarda arttığı tahmin edilmiş.

Bazı lokantalar yüksek kaliteli gıdalar sunsa da, evden uzakta hazırlanan yemeklerin besin kalitesi (özellikle de fast food zincirlerinde), evde hazırlanan yemeklere göre genelde daha düşük. Şimdiye kadar toplanan bulgular, evden uzakta yenen yemeklerin enerji yoğunluğu, yağ, sodyum bakımından yüksek fakat meyve, sebze, tam tahıl ile besinsel lif ve antioksidanlar gibi koruyucu besinler yönünden düşük olduğunu göstermiş.

Elseiver. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz