Silikon Nanoçip, Vücuttaki Canlı Dokuları Yeniden Programlayabiliyor

0
Fotoğraf: Indiana Üniversitesi

Cilt dokusunu değiştirip damarlara ve sinir hücrelerine dönüştürebilen silikon bir çip, prototip aşamasından standart üretim aşamasına geçmiş. Bu durum, çipin artık devamlı ve tekrarlı şekilde üretilebileceği anlamına geliyor. Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan araştırmacıların Nature Protocols bülteninde yayımladıkları çalışma, cihazı çeşitli sağlık sorunları olan kişilerde potansiyel bir tedavi biçiminde kullanmaya bir adım daha yaklaştırıyor.

Doku nanotranfeksiyonu şeklinde adlandırılan teknoloji, zararsız bir elektrik kıvılcımı uygulayarak belirli genleri birkaç milisaniyede aktaran ve böylelikle doku işlevini yeniden programlayabilen girişimsiz bir nanoçip cihazı. Cihaz, yürütülen laboratuvar çalışmalarında cilt dokusunu damarlara başarıyla dönüştürerek ciddi şekilde yaralanmış bir bacağın onarılmasını sağlamış. Teknoloji şu an dokuların farklı terapi türleri için yeniden programlanmasında; örneğin inmenin sebep olduğu beyin hasarının onarılmasında veya diyabetin sinirlerde yol açtığı hasarın önlenmesi veya tersine döndürülmesinde kullanılıyor.

Indiana Üniversitesi Yenileyici Tıp ve Mühendislik Merkezinin başkanı, araştırma başkan vekili ve yeni çalışmanın baş yazarı tıp profesörü Chandan Sen, “Söz konusu doku nanotranfeksiyon çiplerinin tam olarak nasıl üretilebileceğine dönük hazırlanan bu rapor, diğer araştırmacıların da yenileyici tıptaki bu yeni gelişmeye katkıda bulunmasını sağlayacak” diyor.

Sen ayrıca Indiana Üniversitesi Hassas Sağlık Girişimi’nin yenileyici tıp ve mühendislik koluna önderlik ediyor.

“Bu küçük silikon çip, nano teknolojinin canlı vücut parçalarının işlevini değiştirebilmesini sağlıyor” diyor. “Örneğin birisinin damarları trafik kazası sebebiyle hasar gördüyse ve bu kişinin yeni kan takviyesine ihtiyacı varsa, artık önceden var olan damarlara bel bağlayamayız çünkü bunlar ezilmiştir. Fakat cilt dokusunu damarlara dönüştürebilir ve tehlike altındaki uzvu kurtarabiliriz.”

Nature Protocols bülteninde yayımlanan raporda araştırmacılar, çipin nasıl üretildiğine yönelik mühendislik detaylarını paylaşıyorlar.

Sen, bu üretim bilgisinin çipin daha da geliştirilmesine yol açacağını ve çipin belki de günün birinde, dünyanın pek çok bölgesinde klinik ortamda kullanılacağını söylüyor.

“Durum, çipin mühendisliği ve üretilmesiyle ilgili” diyor. “Çipin nano üretim süreci genelde beş altı gün sürüyor. Bu raporun da yardımıyla birlikte çip, uzman olan herkes tarafından üretilebilir.”

Sen, çipe bir yıl içinde FDA’dan (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onay almayı umduğunu söylüyor. FDA onay verdiğinde, cihaz insanlarda yapılacak klinik araştırmalarda kullanılabilir. Kullanım alanları arasında hastaneler, sağlık merkezleri ve acil servislerdeki hastaların yanısıra ilk müdahale ekipleri veya ordunun karşılaştığı diğer acil durumlar da yer alıyor.

 

 

 

 

Kaynak: Indiana Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz