Mutfaktaki muzların etrafında uçup sinir bozan meyve sinekleri, memelilerle pek ortak nokta taşımıyor gibi görünüyor. Fakat araştırmacılar, bilimde örnek bir tür olan ve meyveleri seven bu küçük böcekler ile aramızda gitgide daha fazla ortak nokta keşfediyor.
San Diego – California Üniversitesi (UC San Diego) Kavli Beyin ve Zihin Enstitüsünde (KIBM) çalışan araştırmacılar, yeni çalışmalarında meyve sineklerinin (Drosophila melanogaster) sanılandan daha gelişmiş bilişsel kabiliyetler sergilediğini keşfetmişler. Özel şekilde tasarlanan sürükleyici bir sanal gerçeklik ortamı kullanan, nörogenetik düzenlemeler gerçekleştiren ve canlı içerisindeki beyin faaliyetini gerçek zamanlı görüntüleyen bilim insanları, iki gün önce Nature bülteninde yayımlanan çalışmalarında sinekler ile memelilerin bilişsel kabiliyetleri arasında çarpıcı bağlantılar olduğunu gösteriyor.
Çalışmalarında kullandıkları çok kapsamlı yaklaşımla birlikte araştırmacılar, meyve sineklerinde işler hafıza ve bilinçli farkındalık benzeri kabiliyetler olduğunu keşfetmişler. Söz konusu bilişsel kabiliyetler, şimdiye kadar genelde sadece memelilerde test edilmiş. Araştırmacılar sineklerin küçük beyinlerinde bir bellek izinin oluşumunu, dağıtılabilirliğini ve nihayetinde kayboluşunu izlemeyi başarmış.
UC San Diego Biyolojik Bilimler Bölümünde çalışan ve KIBM’de müdür yardımcısı olan kıdemli yazar Ralph Greenspan şöyle aktarıyor: “Bu araştırma, anatomik açıdan belirgin bir benzerlik olmamasına rağmen gündelik bilişsel işleyişimize; neye dikkat ettiğimize ve bunu nasıl yaptığımıza hitap ediyor. Bütün beyinler ortak bir atadan evrimleştiğinden, moleküler özelliklere ve anılarımızı depolama şeklimize dayalı olarak sinekler ve memelerin beyin bölgeleri arasında parallellikler kurabiliyoruz.”
Yazar: Mario Aguilera/San Diego – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.