Solaklar Sandığınız Kadar Tuhaf Değil

0
Renaud Vigourt

Sağlak olmak neden ve nasıl daha popüler bir özellik oldu? William Hopkins bilmek istiyor.

Williams Hopkins, Texas Üniversitesi Dr. Anderson Kanser Merkezi’nde Karşılaştırmalı Tıp profesörü. İşte, kendisinin Sara Kiley Watson’a anlattığı şekliyle sahadan hikayesi…

Solaklık, insanlar arasında garip bir özellik. 9 kişiden sadece biri bu eli kullanıyor. Fakat primatlar üzerinde yaptığım araştırmada, bonobolar ve şempanzeler arasında bu ayrımın daha eşit olduğunu buldum: 3 kişiden biri solak. Orangutanlarda ise 3 bireyden ikisi sol el kullanıyor.

Şempanze kolonileriyle çalışmaya ilk başladığımda, çoğunlukla aletler için kullandıkları elleri kaydediyordum. Fakat bazıları, belki de sinirlendikleri için bana düşmanca dışkı fırlatıyordu. Eğer dışkılara katlanacaksam, bundan araştırma için bir şey de çıkarabilirim diye düşündüğümü hatırlıyorum. Ellerden birini kullanma eğilimi üzerinde, ince motor beceriler açısından değil de; fırlatma gibi çok daha büyük faaliyetler yönünden çalışma yapabileceğimi fark ettim.

Aslında bu durum, bana insanlara dair bazı fikirler verdi. Yapılan çalışmalar, bebeklerin baskın bir tarafla doğmadığını öne sürüyor. Ortalamada, iki yaşındaki bebekler yalnızca yüzde 64 oranında sağlak; bir şeyler yazmak yerine eşyaları sağa sola fırlatan küçük şempanzelere benziyorlar. Büyüdükçe neden bir yöne doğru kaydığımızı tam anlamıyla açıklayan bir kuram yok. Belki de kendimizi sağlak bir türe çevirmişizdir. Solakların “tekin olmayan” insanlar şeklinde düşünüldüğü zamanlar çok eskide değil. Bu kültürel tabuların bazıları tamamen kayboldu fakat bence bunların yankıları bizi hâlâ etkiliyor.

Sara Kiley Watson/Popular Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz