SpaceX kurucusu Elon Musk yeni gemisinin gezegenler arasındaki riskli bölgeleri rahatlıkla geçebilmesini ve de yerküremiz üzerinde bir noktadan bir noktaya adeta bir sıçrayışta varabilmesini umut ediyor.
SpaceX yine devrede! Yardımcı roketlerini 16 kez Falcon 9 ile üst üste indirdi. Uzay meraklıları çok daha büyük olan Falcon Heavy’nin fırlatılmasını hevesle bekliyorlar. Firmanın Dragon kapsülü kargosunu Uluslararası Uzay İstasyonu’ na başarılı bir şekilde ulaştırdı, ve en geç önümüzdeki yıl insan taşıyacak şekilde gerekli düzenlemeleri yapıldı. Tüm bu başarılarının dışında, Elon Musk geçtiğimiz Cuma günü Avustralya’da gerçekleşen Uluslararası Havacılık Kongresi’nde üzerinde çalıştığı yeni bir fikri ortaya attı.
Mars’a mümkün olduğunca kısa sürede ulaşmak üzerine ayrıntılı bir şekilde çalışmalarını devam ettiren Musk, SpaceX’in Falcon ve Dragon modellerinden yeterli stok oluşturabilecek kadar uzun süre çalışmasını sürdürürken, firmasının konsantrasyonunu bu araçlardan alıp Big F.cking Rocket ( Büyük Kahrolası Roket ) diye adlandırdığı yeni roketine kaydırmak istiyor. Musk roketten bu şekilde bahsettiği için biz de bu şekilde adlandırmaya devam ediyoruz.
BFR biraz daha ufak olmasının dışında daha önceki modelin tekrarı niteliğinde, fakat yine de çok büyük. Genişliği 9,14 mt, uzunluğu 105.7 mt olarak planlanan roket 31 adet metan yakıtlı Raptor motoru tarafından güçlendirilecek. Bu özellikler roketin Dünya- Ay sistemine insan ve kargo taşıyacak kadar büyük olduğunu gösterse de tek kullanım amacı bu olmayacak.
Musk tek bir amaç için bir roket tasarlamaktan ziyade havacılığın İsviçre Çakısı diye tabir edebileceğiniz yani çok yönlü olarak kullanabileceğimiz, her göreve uyum sağlayacak, dayanıklı ve tekrar kullanılabilir roketler üretmek istiyor.
BFR sistemi hem roketi atmosferin dışına çıkartacak olan güç motorlarını hem de insan ve kargo taşıyabilecek kapasitede olan gemi bölümünü içeriyor. Her iki bölüm de tekrar kullanılabilir olarak tasarlandı.
Uzay gemisi uzak mesafeler için 40 kamaralı olarak yapılandırılarak Mars gibi çok uzak bölgelere yapılacak uçuşlarda yolcuların kendilerini rahat hissebilecekleri bir alan yaratılabilir. BFR ayrıca yük taşımak veya kısa mesafeli uçuşlarda daha fazla yolcu taşımak için kullanılabilir.
Kısa mesafeli derken Musk gerçekten de kısa mesafelerden söz ediyor. Duyurusunun sonunda bu sistemi dünya üzerinde bir noktadan bir noktaya 1 saatten daha az bir sürede ulaşmak için kullanabileceklerinden bahsetti. Örnek olarak Londra – New York arası kadar bir mesafenin 30 dakika kadar kısa bir sürede kat edilebileceğini belirtti.
Bir instagram paylaşımında bu uçuşun yolcu için masrafının ticari bir uçağın bilet fiyatı kadar olacağını duyurdu. Henüz bu sistemin nasıl işleyeceğiyle ilgili detaylı bir bilgi yok. Çevresel etkilerin nasıl olabileceği veya uçuş kontrol görevlilerinin bu büyük roketi fırlatmanın dışında hem içi insanla dolu bir gemiyi hem de onları gökyüzüne çıkartan tekrar kullanılabilir özellikleki yardımcı roketleri nasıl indirecekleri merak konusu.
Gezegenin bir ucundan diğerine 1 saat veya daha az bir sürede gitme fikri kulağa hoş geliyor. Bunu bir seyahat olarak değil de daha çok hedefe hızlı ulaşmak olarak düşünebiliriz. İnsanlar on yıllardır buna benzer hayaller kuruyorlar. Bu fütüristik transatlantik projesini gerçekleştirmeden önce Musk’ın çözmesi gereken oldukça fazla engel var.