Stresli Olayları Neden Daha İyi Hatırlıyoruz?

0
Fotoğraf: Fred Moon/Unsplash

Stresli tecrübeler, genelde nötr deneyimlerden daha kolay hatırlanıyor. Ruhr – Bochum Üniversitesinde (RUB) çalışan araştırmacılar da neden böyle bir durum yaşandığını analiz etmişler. Temsili iş görüşmeleri sırasında insanları stresli durumlara sokan araştırmacılar, daha sonra kişilerin bu mülakatlarda yer alan nesnelere yönelik anılarını kayıt altına almışlar. Katılımcılar bu nesneleri yeniden gördüklerinde, beyin faaliyetleri işlevsel manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle analiz edilmiş. Stresli durumlarda yer alan cisimlerin anıları, stres tetikleyicisinin anılarıyla benzer beyin faaliyetine dayanıyor gibi görünüyor.

RUB Bilişsel Sinirbilim Enstitüsünde çalışan Anne Bierbrauer, Profesör Oliver Wolf ve Profesör Nikolay Axmacher’in öncülük ettiği araştırma takımının bulguları, beş gün önce Current Biology bülteninde çevrim içi yayımlandı.

Farklı kuramlar

“Genelde zihnimizde, ehliyet sınavına girmek gibi stresli olayların detaylı görüntüleri mevcuttur” diyor Oliver Wolf. “Bunları yıllar sonra bile hatırlarız ama aynı gün parkta yaptığımız bir yürüyüş çabucak unutulur.” RUB’da çalışan sinirbilimciler de söz konusu olgunun sebeplerini anlamak istemiş.

Yapılan önceki çalışmalar ve öne sürülen kuramlar, stresli deneyimlere ait anıların nötr olanlardan nasıl farklılık gösterdiğine dair farklı tahminlere yol açmış: “Bir görüşe göre daha güçlü anıların sebebi, anıların çok farklı şekilde temsil edilmesi” diye açıklıyor Anne Bierbrauer. “Diğer taraftan, stres anılarının birbirine daha çok benzediğini gösteren bulgular mevcut.” Yeni çalışma, ikinci kuramı destekleyen kanıtlar sunuyor.

 

 

 

 

Kaynak: Ruhr – Bochum Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz