Ateş, COVID-19 geçiren kişilerdeki en yaygın belirtilerden biri olsa da; SARS-CoV-2 virüsünün bulaştığı ve daha da önemlisi virüsü bulaştırabilen birisinin sıcaklığını ölçmek, yetersiz bir tarama yöntemi olma özelliği taşıyor. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan yardımcı tıp profesörü William Wright ile Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli tıp profesörü Philip Mackowiak, kaleme aldıkları yeni başmakale yazısında bu karara varıyorlar. Yazıda, çoğunlukla temassız bir kızılötesi termometre (TKT) ile yapılan sıcaklık ölçümünün, COVID-19’un yayılışını durdurmada etkili bir strateji olmadığı aktarılıyor.
Başmakale yazısı, Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Derneği’nin çevrimiçi bülteni Open Forum Infectious Diseases‘da üç gün önce yayımlandı.
ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ile ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri (CDC), 2020 yılının Mart ayında Amerikalılar için bir rehber yayımlamıştı. İnsanların SARS-CoV-2 enfeksiyonunu akla getiren belirtilere karşı tıbbi müdahale gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olmayı amaçlayan bu rehberde, ateş kontrolü bütüncül bir rol oynuyordu. Rehbere göre ateş, sağlık hizmeti ortamı dışında (TKT ile alın yakınından alınan) 38,0 derece Celsius’tan büyük veya ona eşit ya da sağlık hizmeti ortamında 37,8 derece Celsius’tan yüksek veya ona eşit bir sıcaklık şeklinde tanımlanıyordu. Bunlar, araştırmacıların başmakale yazısında sorguladığı sıcaklık ile COVID-19 taramasının ilk örneğiydi.
“TKT’ler ile alınan okumalara çok sayıda insan, çevre ve cihaz kaynaklı değişken etki ediyor. Tüm bunlar doğruluk oranlarını, tekrarlanabilirliği ve ‘vücut sıcaklığı’ olarak adlandırılabilecek şeye en yakın ölçümle olan ilişkiyi etkileyebilir; vücut ısısından ise kasıt çekirdek ısı veya akciğer toplardamarındaki kanın sıcaklığı” diyor Wright. “Ancak çekirdek sıcaklığı güvenli şekilde almanın tek yolu, akciğer arterinde katerizasyon yapılmasını gerektiriyor. Bu ise bir tarama testi için ne güvenli, ne de pratik.”
Wright ve Mackowiak, SARS-CoV-2 enfeksiyonuna yönelik bir tarama testi şeklinde kullanılan TKT’lerin nasıl başarısız olduğunu gösteren istatistikler sunuyor.
“23 Şubat 2020 itibarıyla, ABD havaalanlarında 46.000’den fazla yolcu TKT’ler ile taranmış ve sadece bir kişinin SARS-CoV-2 barındırdığı belirlenmiş” diyor Wright. “İkinci bir örnekte ise CDC görevlileri ve ABD gümrük yetkilileri, 21 Nisan 2020’ye kadar yaklaşık 268.000 kişiyi taramış ve sadece 14 kişide virüs olduğunu bulmuşlar.”
Kasım 2020 tarihli bir CDC raporundan bahseden araştırmacılar, COVID-19’a yönelik sıcaklık taramalarına ilişkin endişelerine daha fazla destek sağlıyorlar. Söylediklerine göre rapor, 17 Ocak’tan 13 Eylül 2020’ye kadarki dönemde taranan yaklaşık 766.000 yolcu arasında 85.000 kişi başına sadece bir kişinin (veya %0,001’inin) sonrasında SARS-CoV-2 testinin pozitif çıktığını belirtiyor. Ek olarak, bu grupta SARS-CoV-2’ye benzer belirtiler sergileyen 278 kişiden sadece 47 tanesinde (%17’si) CDC’nin ateş için belirlediği kriteri karşılayan bir ölçüm yapılmış.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.