Tüm Savaşları Sona Erdirecek Savaş Gemisi

0

 

1906’da Kraliyet Donanması HMS Dreadnought adlı gemiyi gün yüzüne çıkararak tüm diğer savaş gemilerinin pabucunu dama atmıştı. Buhar gücüyle çalışan bu savaş gemisi, 30,5 cm çaplı toplara ve çimentoyla sağlamlaştırılmış zırha sahipti. Geçtiğimiz yaz İngiliz donanma mühendisleri bu geminin halefi olacak Dreadnought 2050’ye ilişkin tasarımlarını duyurdular.

“Bu gizli ve yarı yarıya suya batabilir gemi, savaş bölgesinde çevik biçimde hareket etme ve her türden görevde esnekliğini koruma özelliğine sahip” diyor projeye dâhil olan gemi tasarım şirketi BMT Defence Services’te Savaş Sistemleri Tasarımı müdürü olan Mark Steel.

Savaş gemisi geleneksel gemilerin aksine 200 değil 50 kişilik mürettebatla kullanılabilecek. Dronlardan, füzelerden ve keşif araçlarından oluşan orduları yönetebilecek ve düşman üzerine salabilecek bir mobil komuta merkezi olarak görev yapacak. “Robotik, gemiyi insanların zarar görmeyeceği mesafeden kullanmamıza izin veriyor” diyor Steel.

  • Sualtı Havuzu: Geminin kıçındaki suyla doldurulabilir havuz alanı insansız sualtı keşif araçlarının ya da Kraliyet Donanma dalgıçlarının hızlı sevkini sağlayabilir
  • Dron Fırlatıcı: Uzatılabilir uçuş güvertesi ve hangar, birçoğu gemide 3B basılabilen uzaktan kumandalı dronların fırlatılmasına izin verecek.
  • Bağlantılı Kuadkopter: Geminin üstünde yükselen ve havada asılı duran bir kuadkopter 360 derece görüş alanı sunacak. Algılayıcılarıyla elektromanyetik tayfın farklı frekanslarındaki emisyonları yakalayarak düşman gemilerini tespit edecek. Kriyojenik olarak soğutulmuş ve karbon nanotüplerden yapılmış bir kordon da gemiden kuadkoptere enerji ileterek uçar vaziyette kalmasını sağlayacak. Kuadkopter, düşman füzeleri, gemileri ya da geminin diğer savunma önlemlerini atlatmış korsanlar gibi yakın mesafe tehditleri ortadan kaldıracak lazerlerle donatılabilecek.
  • Şeffaf Güç: Geminin gövdesi grafenle kaplanmış (çünkü materyalin hidrofobik özelliği sürtünmeyi azaltıyor) ultra sağlam akrilikten yapılacak. “Akıllı pencereler” belli miktarda voltaj uygulandığında şeffaflaşarak yakın operasyonlarda görüşün kapanmasını önleyecek.
  • Gizli İtki: Gemiyi hareket ettirmek için, bir füzyon reaktörüyle (ya da bu yapılamazsa yüksek verimli türbinlerle) geminin sessiz elektrik motorları çalıştırılacak. Dreadnought aynı zamanda safra (balast) kullanarak gövdesini suya batıran, böylece radarla ya da kızılötesi taramayla bulunmasını zorlaştıran ilk yüzey savaş gemisi olacak.
  • Holografik Operasyon Odası: Dreadnought’un kontrol odasında komutanlar holografik komuta masasını kullanarak muharebeyi yakınlaştırabilecek ya da uzaklaştırabilecek. Bu da herhangi bir bakış açısından savaşın gerçek zamanlı 3B görüntüsünü sunacak (havadan, okyanus yüzeyinden, karadan, hatta sualtından).
  • Üçlü Ateş Gücü: Gemi ilk olarak, potansiyel saldırganları ortadan kaldırabilecek hipersonik füzelerle donatılacak. İkinci olarak da süper kavitasyonlu torpidolara sahip olacak. Roket itkili bu torpidolar o denli hızlı hareket ediyor ki etrafındaki suyu buharlaştırarak neredeyse sıfır sürtünmeli bir hava kabarcığı oluşturuyor. Söz konusu torpidolar düşman gemilerini 300 knottan daha hızlı takip edebiliyor. Üçüncü olarak da bir elektromanyetik ray silahı yüzlerce kilometre öteye, günümüzün uzun menzilli füzeleriyle yarışabilecek uzaklığa mühimmat fırlatabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz