Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan bebek sahibi olmakta zorlanan veya bunu başarma ihtimali olmayan çiftler için geniş imkanlar sunuyor ve son senelerde artan başarı oranları, daha fazla çiftin bu tedaviye karşı umut beslemesine sebep oluyor. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları hakkında temel bilgileri bir araya getirdik.
Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Mümkün mü?
Tüp bebek tedavisi sırasında cinsel yaşama herhangi bir kısıtlama getirilmesi gerekli değil ancak özellikle erkekler, sperm toplama döneminden önce en az iki günlük bir cinsel perhize girmeliler. Kadınlarda ise yumurta toplama sürecinden önce cinsel birliktelik yumurtaların çatlamasına veya dönmesine sebep olabileceğinden önerilmemektedir. Lakin embriyo transferinin ardından bir kaç gün sonra çiftler cinsel birliktelik yaşayabilirler.
Tüp Bebek Dış Gebelik Sebebi Midir?
Dış gebelikler tüm gebeliklerin içerisinde %1 ila %2 oluşma oranına sahip ve yapılan incelemeler, tüp bebek tedavisinde bu riskin %1’den daha düşük olduğunu ancak yine de mümkün olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla gebelik testi sonucunda çıkan değerlere göre ultrason incelemesi yapılmalıdır ve gebelik kesesinin konumu tespit edilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Genetik Tarama Gerekli mi?
Genetik tarama tüm embriyolarda uygulanabilir ancak özellikle tekrar eden gebelik kayıplarına sahip olanlar, anomalilere sahip olan çocuk sahibi olanlar, ileri yaşlardaki kadınlar, kadın ve erkeğin kromozomal bozukluğa sahip olması ile düşük sperm kalitesine sahip olan vakalarda genetik tarama önerilmektedir.
Kaç Defa Tüp Bebek Tedavisi Yapılabilir?
Tüp bebek tedavisinin uygulanma adedinde herhangi bir sınırlama mevcut değildir. Pek çok vakada ilk denemede çocuk sahibi olmanın zor olması sebebiyle hali hazırda bir kaç deneme gerçekleştirilmektedir. Ancak artan başarı oranları nedeniyle günümüzde başarısız olanlar gelecekte başarıyla bebek sahibi de olabilirler.
Embriyo Transferi Kaçıncı Günde Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde, oluşturulan embriyolar laboratuvarda özel koşullar içerisinde tutulurlar. Dolayısıyla burada embriyonun gelişimi takip edilir ve anne rahmine girmeye hazır olduğunda transfer günü tespit edilir. Bu konuda kesin bir kural ise mevcut değildir çünkü her embriyonun gelişimi kendine özeldir ancak genellikle blastokistin oluşumunun ardından 4, 5 ve 6. günler transferde tercih edilmektedirler.
Sperm Vermekte Zorlanan Erkekler Ne Yapmalı?
Kadından yumurtaların toplandığı gün, erkekten de spermler alınmaktadırlar ve bu işlem özel olarak ayrılmış bir odada mastürbasyon ile gerçekleştirilmektedir. Fakat bazen stresten dolayı erkeğin sperm vermekte zorlandığı görülebilmektedir. Bazı durumlarda ereksiyona destek olacak ilaçlar da erkeklere verilebilmektedir.
Tedavide Erkeğin Yaşı Önemli mi?
Erkeklerin sperm üretimi ömürleri boyunca devam eder ancak yaş ilerledikçe sperm kalitesinde düşüş görülmektedir. Bilhassa 50’li yaşların ortalarından itibaren spermlerin hareketliliği yarı yarıya azalmış olur. Bunun sebebi ise spermlerin DNA’larında yaşanan bozulmalardır.
Erkekte Hiç Sperm Yoksa Tedavi Gerçekleştirilebilir mi?
Bu durumda menide sperm olmamasının sebepleri araştırılmalıdır. Bazı erkeklerde sperm kanallarında yaşanan tıkanmalardan dolayı testislerde sperm olmasına karşın menide sperm olmayabilir. Bunun yanında testislerde hiç sperm üretimi yoksa, buna sebep olan fiziksel ve hormonal bozukluklar tespit edilmeli ve gerekli tedaviler ile sperm üretiminin başlaması sağlanmalıdır. Testiste sperm olmasına karşın menide yoksa, testislerdeki spermler çeşitli yöntemler ile elde edilebilmektedirler.
Genetik Problemler Çocuğa Geçer mi?
Genetik problemler doğaları gereği bireylerin çocuklarına geçme ihtimaline sahiptirler ancak genetik tarama sayesinde tüp bebek tedavisinde gen bozukluklarına sahip olan embriyoların rahme aktarılmasına engel olunabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Neye Göre Değişir?
Tüp bebek tedavilerinde başarı oranını değiştiren unsurlar genel olarak şu başlıklar altında toplanıyorlar:
- Hastaların sağlık durumları
- Çiftin üreme sorunları
- Önceden başarısız bir tedavi geçirme
- Tahlil sonuçlarından elde edilen veriler
- Çiftlerin yaşının ileri olması
- Embriyo kalitesi
- İmmün sistem bozuklukları
- Tüp bebek merkezi çalışanlarının deneyimleri
- Tüp bebek merkezindeki ekipmanlar
Turner Sendromu Tüp Bebeğe Engel mi?
Turner sendromu genler ile aktarılmaz ve genetik bir hastalık olmasına karşın kendisi ortaya çıkar. Genetik tarama ile turner sendromu riskine sahip embriyonun transfer edilmesi önlenebilir.
Erkekte Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır?
Doğal yoldan gebeliklerde sperm sayısının 15 milyon olması, toplam sperm sayısının ise 39 milyon olması beklenir. Ancak tüp bebek tedavisinde spermlerin menide varlığı genellikle yeterli olmaktadır.
Kaynak:
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisi-hakkinda-en-cok-sorulan-sorular-ve-cevaplari
Bu bir ilandır.