Austin – Texas Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların, bilim insanlarını onlarca yıldır engelleyen karmaşık bir sorunu çözmesinin ardından daha düşük maliyetle temiz su üretmek artık mümkün olabilir.
Desalinasyon (tuzdan arındırma) membranları (zar), sudaki tuzu ve diğer kimyasalları ayırmada kullanılıyor. Toplum sağlığı için çok önemli olan bu işlemle birlikte milyarlarca litre su; tarım, enerji üretimi ve içme amacıyla temizleniyor. Fikir basit gibi görünse de (tuzlu suyu ittir ve diğer taraftan temiz su çıksın); bilim insanlarının hâlâ anlamaya çalıştığı karmaşık süreçler barındırıyor.
DuPont Su Çözümleri ile ortaklaşa çalışan araştırma takımı, bu gizemin önemli bir tarafını çözmüş ve temiz enerji üretiminde masrafların azaltılmasına kapı aralamış. Araştırmacılar, desalinasyon membranlarının yoğunluk ve kütle dağılımı yönünden tutarsızlık sergilediğine ve bu durumun, membran verimini azaltabildiğine karar vermişler. Nanoölçekli tekdüze yoğunluk, söz konusu membranların üretebileceği temiz su miktarını artırmada kilit önem taşıyor.
Austin – Teksas Üniversitesi İnşaat, Tarım ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı profesör olan ve araştırmaya önderlik eden diğer isim Maniş Kumar şöyle aktarıyor: “Ters osmoz membranları, su arıtımında yaygın şekilde kullanılıyor fakat bunlar hakkında hâlâ bilmediğimiz birçok şey var. Suyun bunların içinden nasıl geçtiğini gerçek manada söyleyemiyoruz. Bu yüzden son 40 yılda kaydedilen tüm ilerlemeler, esasında karanlıkta meydana geldi.” Bulgular iki gün önce Science bülteninde sunuldu.
Makalede, test edilen membranlarda %30-40’lık bir verimlilik artışı belgeleniyor; yani önemli oranda daha düşük enerji kullanırken, daha fazla suyu arıtabiliyorlar. Bu durum, temiz suya erişimin artmasına ve bireysel kullanıcılar ile endüstriyel kullanıcıların su faturasının azalmasına yol açabilir.
Kaynak: Austin – Teksas Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.