Bir silahın üç boyutlu bir yazıcıda nasıl üretileceğini gösteren planlar ABD’nin Birinci Tashih veya İkinci Tashih’i tarafından korunuyor mu? Defense Distributed’dan Cody Wilson 2013 yılının Mayıs ayında üç boyutlu yazıcı ile Liberator isimli tabancayı ürettiğinden bu yana tabancanın üretimi ve hatta planlarının dağıtılması üzerinde ciddi tartışmalar dönmekte ve bu uygulamalar ciddi zorluklarla karşılaşmakta. Üç boyutlu tabancaların üretilmesine ve planlarının dağıtılmasına yönelik en sert uygulamalardan biri ise silahların ihracatı üzerine düzenlenen bir yasayı gerekçe gösteren Devlet Bürosu’ndan geldi. Ancak buna karşılık Defense Distributed oluşumunun yardımına da Birinci Tahsis savunucuları yetişti.
Cuma günü 25 yıldır yeni medya ve iletişim platformlarında vatandaşların haklarını korumak için faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Elektronik Hudut Kuruluşu isimli bir organizasyon şu iddialarda bulunarak Defense Distributed’a destek oldu: “Hükûmet, genellikle bazı belli başlı teknolojilerle ilgili internet mecrasında bulunan ifadelere karşı sınırlamalarda bulunarak fazlasıyla ileri gitmiştir. Bunu yaparken de düşüncelerini ve fikirlerini ifade eden kişilerden belli yetkinliklere ve ehliyete sahip olmalarını istemiştir ki bunun herhangi bir yasal bağlayıcılığı veya hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.”
Elektronik Hudut Kuruluşu’nun yaptığı açıklamadan alınan önemli noktalar şu şekilde: “İfade yasağının kapsamı haber niteliği taşıyan teknik verilerini yayınlayan basın üyelerine, halkı kamuyla alakalı ilmî ve tıbbî gelişmelerle ilgili bilgilendiren profesörleri, göz yaşartıcı gazlara nasıl müdahale edileceğini veya yasa dışı izlenmeye nasıl karşı konulacağını paylaşan yerel aktivistleri ve silahların yaygınlaşması konusunda fikir beyan eden silah kontrolü karşıtlarını içine alıyor. Bazı özel alanlar hakkındaki masum çevrim içi yayınlar, sadece saldırgan yabancı bir kişi bu yayınları bulabilir, bunlarla zararlı şeyler üretebilir ve ürettiği şeyi ABD’nin çıkarlarına karşı kullanabilir ihtimaliyle yasaklanmakta. Konuşma hakkı bu gibi şeyler varsayılarak hükûmetin bir amacı çerçevesinde kısıtlanamaz.”
Bireysel silah kullanımına izin veren yasalara sahip olan ABD’de üç boyutlu yazıcıların nasıl üretileceğini gösteren şemaların varlığının, ülkedeki silah kullanımından kaynaklanan zararları önemli ölçüde artıracağı söylenemez. Ayrıca Devlet Bürosu aracılığıyla bu gibi faaliyetleri kısıtlamak isteyen ABD gerçekten bu niyetinde ciddiyse, üç boyutlu yazıcılara karşı gerçekçi önlemler almış olan Japonya ve Avustralya gibi ülkelerin silahları yasaklayan ve imalatçıların tutuklanmasını sağlayan yasalarını örnek alabilir. Elektronik dosyalar hakkında yürütmeye konmaya çalışılan silahlanma kontrolü anlaşması hem ifade özgürlüğünü tehlikeye atacaktır hem de hâlihazırda kontrol altında olan bir durumu çözme girişimi olacaktır.