Las Vegas – Nevada Üniversitesinde çalışan araştırmacılar ve meslektaşları, Dünya’dan 1.300 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız sisteminde üç yıldızın etrafında döndüğü bilinen ilk gezegeni belirlemiş olabilir.
Tüm yıldız sistemlerinin yarısının, tek yıldız içeren güneş sistemimizden farklı olarak birbirlerine kütleçekimsel şekilde bağlanmış iki veya daha çok yıldızdan oluştuğu düşünülüyor. Gökbilimcilerin bu yeni olguyu gözlemlediği GW Ori de onlardan biri.
Fakat şimdiye kadar üç yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegen keşfedilmemiş.
Güçlü Atakama Büyük Milimetre/milimetrealtı Teleskop Dizisi’ni (ALMA) kullanan araştırmacılar, bu üç yıldızın etrafında gözlenen ve gezegenlerin oluşumunda büyük önem taşıyan toz halkalarını analiz etmişler.
Keşfedilen bu üçlü çemberde, önemli ve anlaşılmaz bir boşluk olduğunu saptamışlar.
Araştırma takımı, söz konusu boşluğun üç yıldızın kütleçekimsel torkuyla oluşma ihtimali de dahil olmak üzere farklı kökenlerini araştırmış. Fakat GW Ori’nin kapsamlı bir modelini oluşturduktan sonra, diskteki alanın Jüpiter benzeri bir veya daha fazla ağır gezegenle açıklanabileceğini bulmuşlar. Üniversitede doktorasını yeni tamamlayan baş yazar Jeremy Smallwood’a göre gaz devleri, genelde bir yıldız sisteminde oluşan ilk gezegenler. Dünya ve Mars gibi karasal gezegenler de onların arkasından geliyor.
Gezegenin kendisi görülemiyor fakat Monthly Notices of the Royal Astronomical Society bülteninde yayımlanan bulgular, bunun üç yıldızın etrafında dönen ilk gezegen olduğunu akla getiriyor. Önümüzdeki aylarda ALMA teleskobu ile daha fazla gözlem yapılması ve olguya yönelik doğrudan kanıtlar bulunması bekleniyor.
“Çok heyecan verici bir durum çünkü gezegen oluşum kuramını ciddi anlamda sağlamlaştırıyor” diyor Smallwood. “Buna göre gezegen oluşumu, düşündüğümüzden çok daha faal bir süreç olabilir.”
Yazar: Natalie Bruzda/Las Vegas – Nevada Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.