Ultra Hızlı Kamera, Saniyede 100 Milyar Kareyle 3-B Film Çekiyor

0
Caltech

California Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan Lihong Wang, dünyaya daha hızlı kameralar getirmek üzere çıktığı yolculukta saniyede 70 trilyon karelik hızlara ulaşabilen bir teknoloji geliştirmiş. Bu hız, ışığın hareketini görecek kadar yüksek. Fakat tıpkı cep telefonunuzdaki gibi, bu kamera da sadece düz görüntüler oluşturabiliyor.

Şimdiyse Wang’in laboratuvarı bir adım daha ileri giderek; hem inanılmaz derecede yüksek hızlarda video kaydedebilen, hem de bunu üç boyutta yapan bir kamera oluşturmuşlar. Medikal ve elektrik mühendisi Wang, bu yeni cihazı Cuma günü Nature Communications bülteninde yayımlanan yeni makalede tarif ediyor.

Wang’ın diğer sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (CUP) kameralarıyla aynı teknolojiyi kullanın bu yeni kamera, saniyede 100 milyar kareye kadar çekim yapabiliyor. Yani göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede 10 milyar; dünyadaki bütün insan nüfusundan daha fazla fotoğraf çekecek kadar hızlı.

Bir lazer ışınının hareketini ve yansımasını gösteren video. Caltech

Wang, bu yeni türetime “tek çekim stereo polarimetrik sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık” veya SP-CUP adını veriyor.

CUP teknolojisinde, bir videodaki tüm kareler bir seferde ve tekrarsız olarak çekiliyor. Bu sayede CUP kamerası, son derece hızlı hale geliyor. İyi bir cep telefonu kamerası, saniyede 60 kare çekebiliyor. Wang, bu ultra hızlı görüntüleme teknolojisine üçüncü bir boyut eklemiş ve kameranın insanlar gibi “görmesini” sağlamış.”

İnsanlar etraflarındaki dünyaya baktıklarında, bazı cisimleri kendilerine daha yakın ve bazılarını daha uzak şekilde algılıyorlar. Bunun gibi bir derinlik algısı, iki gözümüz olduğu için mümkün oluyor. Bu gözlerin her biri, nesneleri ve etraflarındaki şeyi biraz farklı bir açıdan gözlemliyor. Bu iki görüntüden gelen bilgiler ise beyin tarafından birleştirilerek, tek bir 3-B görüntü haline dönüştürülüyor.

Wang, SP-CUP kamerasının da esasında aynı şekilde çalıştığını söylüyor.

Emily Velasco/California Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz