Uydu interneti ve geleceğin ağları

0

Başta Starlink olmak üzere internet firmaları için veritabanı hizmeti sunan Couchbase şirketinin Başkan Yardımcısı Ravi Mayuram ile uydu interneti ve geleceğin ağlarını konuştuk.  

Ravi Mayuram
Couchbase Başkan Yardımcısı Ravi Mayuram

Sunduğunuz hizmet tam olarak nasıl çalışıyor?

Bellek içi hızı içeren ve ACID işlemleri gibi ilişkisel veritabanlarının en iyi yönlerini, bir belge odaklı veritabanının esnekliği ve ölçeğiyle birleştiren modern bir NoSQL veritabanı hizmeti sunuyoruz. Böylece müşterilerimizin uygulama modernleştirme girişimlerini hızlandırmasına olanak sağlıyoruz. 2013’te Couchbase Mobile’ı piyasaya sürdüğümüzden bu yana, doğal biçimde edge bilişimi destekleyen ve gelişen ağlar için özel olarak oluşturulmuş veritabanı teknolojimiz, yaygın olarak kullanılan ağ mimarilerinin faydalarını artırıyor.

İnternet bağlantısına erişimi olmayan uzak konumlardaki sistemlere güç sağlamak için gömülü bir veritabanı sunduk. Etkili veri senkronizasyonu kapasitemiz ile back-end veritabanı ve edge cihazlar arasında verileri senkronize etmek için ağdan yararlanıyoruz ve böylelikle kuruluşların kablosuz bağlantı kesinti veya gecikmelerinden doğabilecek birtakım sorunlar yaşamalarının önüne geçiyoruz. Ayrıca yakın zamanda 5G ve çoklu erişimli edge (MEC) kullanan mimariler için de destek sunduk.

Starlink ve genel olarak uydu internet hizmetleri büyük beklentilerle duyuruldu ama beklenenden yüksek sahip olma maliyeti ve erişim problemleri yüzünden bir miktar hayal kırıklığı yarattı. Sizce önümüzdeki 10 yılda uydu internet hizmeti kullanımında ciddi bir artış görecek miyiz?

Uydu internet hizmetlerinin, genel olarak dünya genelinde yaygın olarak kullanılan fiber internetle kıyaslandığında bazı sorunlara sahip olduğu görülüyor. Uydu internet hizmetlerinin en belirgin sorunları arasında sınırlı bant genişliği, yavaş karşıya yükleme hızları, veri sınırları ve yüksek gecikme yer alıyor. Fakat Starlink’i geleneksel uydu ağlarından farklı kılan bazı benzersiz avantajları var. Öncelikle Starlink, geleneksel uydu ağlarından daha iyi bir kapsama alanı ve daha düşük gecikme süresi sunuyor. Standart uydu interneti, yer sabit yörüngede konumlandırılmış birkaç uydu ile çalışır. Bu nedenle bu uydular ancak sınırlı ve belirli alanlarda hizmet verebilir. Diğer yandan Starlink uyduları, maksimum kapsama alanı sağlayabilmek için sıkı ve kümelenmiş bir şekilde konumlandırılıyor. Ek olarak, yer sabit yörüngedeki bir uydu Dünya yüzeyinden yaklaşık 40.000 km uzakta yer alıyor. Bu mesafe, karasal ağlara göre bağlantı gecikmesinin önemli ölçüde artmasına neden oluyor. Starlink uyduları ise Dünya yüzeyinden yaklaşık 340 mil uzakta konumlanıyor ve alçak yörüngede bulunuyor. Sonuç olarak, Starlink ağ sinyallerinin kat etmesi gereken mesafe daha kısadır. Bu durum doğal olarak sinyallerin daha hızlı gitmesini sağlar ve meydana gelebilecek sinyal bozulmalarını minimuma indirir.

Önümüzdeki 10 yıl için uydu internet hizmeti kullanımının kesinlikle artacağını düşünüyorum. Uydu internet hizmetlerinin uygulama ve bakım maliyetlerinin yüksek olduğu doğru fakat insansız hava araçları, otonom taşıtlar, sürekli bağlantıda olan akıllı şehirler ve evlerin gittikçe daha fazla benimsendiğini dikkate alırsak, uydu ağı pazarı için birçok fırsat olduğunu ve olacağını söyleyebiliriz. Eklenmesi gereken önemli bir nokta daha var ki özel şirketler uzay sektörüne yeni yeni giriş yapıyor ve şu an suları test etme aşamasındalar. Uydu internet hizmetleri, sahip oldukları küresel kapsama alanıyla bu şirketlere faaliyetlerinde çok faydalı olacaktır.

Sanılanın aksine sadece dağlarda, denizlerde ya da diğer yerleşim yerlerinden uzak noktalarda değil, şehir içinde de internet erişimi konusunda ciddi problemler yaşanıyor. Sunduğunuz hizmetin kalabalık yerlerde de kullanım alanı olabilir mi? 

Starlink, bağlantının güvenilir veya hiç olmadığı bölgeler için ideal bir çözümdür. Bu alanlar genellikle okyanuslar, dağlar veya uzak kırsal yerleşimler gibi bölgelerde yer alır. Dünyanın büyük bir bölümünün hâlâ herhangi bir ağa erişimi bulunmuyor. Sadece uzak yerlerde değil, büyük şehirlerin içinde bile böyle alanlar mevcut. Bu nedenle ağlar kapsama alanlarını ve hızlarını artırmak için sürekli olarak evrimden geçiyorlar. İlk başta kabloludan kablosuza, ardından 5G’ye ve şimdi de Starlink gibi gelişmekte olan yeni nesil gökyüzünün ötesindeki ağlara dönüştüler.

Couchbase’de ağ oluşturmanın daha önceki evrim aşamaları için veritabanı yenilikleri sağladık ve şimdi Starlink gibi gelişmekte olan teknolojilerin faydalarını en üst seviyeye çıkarmaya hazırız. Bu noktada hizmetimizin, ağ oluşturmanın doğasında var olan sorunları, veri işlemeyi etkileşim noktasına yaklaştırarak ortadan kaldıran bir mimari bir yaklaşım olan edge bilişimi doğal biçimde desteklemesi en büyük avantajımız olarak öne çıkıyor. Bu nedenle hizmetimiz kalabalık şehirlerde kullanılabilir. Sağladığımız hizmette, bağlantı izin verdiği ölçüde veri değişiklikleri uygulama ekosisteminde paylaşılır ve gömülü veritabanımız sayesinde uygulamalar ağ kesintilerinde bile çalışmaya devam edebilir.

Geleceğin ağları konusundaki tahminlerinizi öğrenebilir miyiz?

6G ağları şu anda idrak etmekte bile zorlandığımız bir geleceği bizlere getirecek. Şöyle düşünün ki 5G 4G’den yalnızca dört kat hızlı iken 6G’nin 5G’den bin kat daha hızlı olacağı düşünülüyor. Bu, işbirlikçi yapay zekâ, sürü bilgi işlem teknolojisi, dağıtılmış veri altyapısı, sanal gerçeklik ve çok daha fazlasını sağlayan çok güçlü teknolojik altyapıları bir araya getirebilmemize olanak sağlayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz