Bilim insanları yarım yüzyıldır, Somali fil sivri faresinin (Galegeeska revoilii) yeryüzünden silindiğini zannetmişti. O bıyıkları kimse görmemişti.
Fakat araştırmacıların Salı günü söylediğine göre bu ufak memeli, fil hortumuna benzeyen ve etrafını incelemek için kullandığı burnuyla Afrika Boynuzu’nun kurak, kayalık manzarasında sessizce yaşıyordu.
Yakalaması zor olan ve böcek yiyen bu canlı, aslında ne bir fil, ne de bir fare.
Kendisi aslında, fare boyutundaki bir sengi. Yerdomuzlarının, fillerin ve deniz ineklerinin uzaktan akrabası. Sahip olduğu kuvvetli bacaklar, saatte neredeyse 30 kilometreye varan hızlarda koşmasına olanak sağlıyor.
Bu Somali sengisi, bilim için 1970’lerden beri kayıp durumdaydı. Var olduğuna dair tek fiziksel emare, dünyadaki doğa tarihi müzelerinde korunan 39 adet numuneydi.
Küresel Doğal Yaşamı Koruma grubu, onu “en çok aranan 25 kayıp tür” listesine eklemişti.
Fakat bilim insanları geçen yıl gerçekleştirdikleri bir sefer sırasında, bu hayvanın halen doğada gezdiğini bulmuşlar ve Somali sengisinin, hiç de Somali’yle sınırlı olmadığını keşfetmişlerdi.
Araştırma görevinde Somali, Etiyopya ve Eritra’ya komşu olan ve Afrika Boynuzu’nda yer alan ufak kıyı ülkesi Cibuti’de farklı tip sengiler aranıyordu.
Cibuti’deki 12 bölgeye yer fıstığı ezmesi, yulaf ezmesi ve maya özütüyle dolu 1.250’den fazla tuzak kuran araştırma takımı, bu hayvanları fotoğraflardan hemen tanıyabilen yerel topluluklarla konuşarak destek kazanmış.
Fransa Haber Ajansı. Ç: O.