Vegan Beslenme, Küçük Çocuklarda Metabolizmayı Yeniden Şekillendiriyor

0
Fotoğraf: Foodism360/Unsplash

Yapılan bir araştırmada, vegan beslenme şeklinin çocukların metabolizması üzerinde geniş bir etki gösterdiği bulunmuş. Vegan beslenme düzenine sahip çocuklarda, yaşa göre ayarlanan hepçil çocuklara kıyasla kan serumundaki vitamin A ve D, kolesterol şekilleri ile gerekli amino asitlerin biyolojik işaretlerinin önemli oranda düşük olduğu görülmüş. Sonuçlar, yüksek profilli uluslararası bilim bülteni EMBO Molecular Medicine‘de yayımlandı.

Vegan beslenme şekilleri, özellikle genç yetişkinler arasında ün kazanıyor. Vegan beslenme, ailelerin yaptığı seçimler yoluyla küçük çocuklar arasında da yaygınlaşıyor. Vegan bir yaşam şeklini benimsemenin ardındaki sebepler ekolojik, etik ve sağlıkla ilişkili: Vegan beslenme şekilleri, hayvansal temelli tüm ürünleri dışlıyor. Tam vegan beslenme şeklinin, her zaman B12 vitamini, D vitamini ve iyot ile desteklenmesi öneriliyor. Ayrıca bireysel değerlendirmeye göre kalsiyum, B2 vitamini, demir ve çinko desteğine de ihtiyaç duyulabilir.

Araştırmada, küçük çocuklardaki bu besin seviyelerinde, D vitamini hariç beslenme grupları arasında farklılık olduğu bulunmamış. Deneye katılan vegan çocukların hepsi düzenli olarak B12 vitamini kullanıyor fakat biri hariç hiçbiri düzenli D vitamini ve iyot desteği kullanmıyormuş. Bu durum, Finlandiyalı vegan ailelerin vegan beslenme şekillerine yönelik önceden bilinen besin ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteriyor. Fakat mevcut besin önerileri, yetişkin veganlar üzerinde yürütülen çalışmalara dayanıyor ve vegan beslenme şekillerinin çocuklar üzerindeki metabolik etkilerine yönelik yapılmış çalışma bulunmuyor.

Deneydeki çocuklar, ailelerinin seçimlerine göre vegan, vejetaryen veya hepçil bir beslenme düzenini takip etmişler. Çocukların besin alımı, metabolik biyoişaretçileri ve mikrobesin durumları üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılmış.

Beslenme şekli tamamen vegan olan çocuklarda, düzenli D vitamini desteği almalarına ve kan numuneleri yazın sonlarında toplanmış olmasına rağmen; özel bir diyeti olmayan çocuklara kıyasla D vitamini seviyelerinin önemli oranda düşük olduğu gözlenmiş. Şaşırtıcı şekilde, A vitamini durumları da düşüş sergilemiş. Vegan çocuklarda LDL ve HDL kolesterol, gerekli amino asitler ve dokosaheksaenoik asidin (görsel işlevin gelişiminde merkezi bir rolü olan yağ asidi) düşük seviyelerde olduğu ancak folat seviyelerinin kayde değer ölçüde yüksek olduğu görülmüş.

Araştırmacılara göre bu yeni bulgular, küçük çocuklardaki vegan beslenme şeklinin sağlığa yönelik faydalarına yönelik daha fazla ve daha geniş araştırmalar yapılmasını teşvik ediyor.

”Bizim sonuçlarımız, çocuklar üzerinde uygulanan katı beslenme şekillerinin sağlık üzerinde oluşturduğu etkilerin, yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalardan tahmin edilemeyeceğini gösteriyor. D vitamini alımına ek olarak, çeşitli kaynaklardan yeterli miktarda A vitamini ve protein alınmasına da dikkat edilmeli” diyor araştırmacı Topi Hovinen.

“Vegan aileler, çalışmamıza faal şekilde katıldılar. Bu önemli çünkü ailelerin bu gibi gönüllü katkıları olmadan, bu türden çalışmaların yürütülmesi mümkün olmazdı” diye vurguluyor diğer araştırmacı Liisa Korkalo.

Helsinki Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz