Yeni bir çalışmada öne sürülenlere göre Venüs, bugün jeolojik olarak aktif bir dünya.
Araştırmacılar Venüs’te, büyük ihtimalle çok yakın zaman önce meydana gelen volkanik faaliyetler yoluyla oluşmuş üç düzine yüzey özelliği keşfetmişler. Bu gelişme, sıcak gezegene ve onun evrimine dair bildiklerimizi değiştirebilir.
Çalışmanın yazarlarından biri ve Maryland Üniversitesi’nde jeoloji profesörü olan Laurent Montesi şöyle söylüyor: “İlk defa belirli yapıları gösterip, ‘Bak, bu volkan antik bir volkan değil, günümüzde aktif olan bir volkan; belki uyku halinde fakat ölü değil’ diyebiliyoruz. Bu çalışma, Venüs’ün görünümünü önemli oranda değiştiriyor ve onu; büyük oranda pasif bir gezegenden, iç kısmı halen çalkalanan ve pek çok aktif volkanı besleyebilen bir gezegene dönüştürüyor.”
Bilim insanları, kayalık Merkür ve Mars gezegenleri jeolojik cazibelerini kaybettikten uzun süre sonra bile Venüs’ün aktif kaldığını epeydir biliyordu. Güneş’imizin bu ikinci kayası, o iki gezegene göre çok daha az krater barındırıyor. Bu miktar, yaklaşık 500 ila 700 milyon yıl önce gerçekleşen küresel bir yeniden kaplanma olayıyla tutarlı görünüyor. (Güneş Sistemi’mizin iç kısmındaki diğer kayalık gezegen Dünya da bugün son derece aktif.)
Mike Wall/Space. Ç: O.