Araştırmacı ve girişimciler, domuz derisindeki kolajen proteininden yapılan ve insan korneasını andıran bir implant geliştirmişler. İmplant, yürütülen pilot çalışmada kornea hastalığı bulunan ve çoğu implant nakledilmeden önce göremeyen 20 kişinin yeniden görmesini sağlamış. Linköping Üniversitesi ve LinkoCare Yaşam Bilimleri A.Ş öncülüğünde yürütülen ortak çalışma, dört gün önce Nature Biotechnology bülteninde yayımlandı. Umut vadeden sonuçlar, korne kaynaklı körlükten ve düşük görüş kabiliyetinden muzdarip kişilere ümit veriyor. İmplant, ihtiyacın en fazla olduğu ülkelerde nadir görülen insan kornea bağışlarının nakline alternatif sunuyor.
Linköping Üniversitesi Biyomedikal ve Klinik Bilimler Bölümünde çalışan ve yeni araştırmanın ardındaki bilim insanlarından biri olan Profesör Neil Lagali şöyle aktarıyor: “Sonuçlar, insan implantı şeklinde kullanılma kriterlerinin tümünü karşılayan biyolojik bir malzeme geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Malzeme seri şekilde üretilip iki yıla kadar saklanabilir ve bu sayede görme sorunları olan çok daha fazla insana ulaşabilir. Bu durum, bağışlanan kornea dokusu yetersizliği sorununun üstesinden gelmemizi ve göz hastalıklarında başka tedavilere erişimi mümkün kılıyor.”
Dünya çapında 12,7 milyon insanın, gözün en dıştaki şeffaf katmanı olan korneanın hasar görmesi veya hastalık geçirmesi sebebiyle körlük yaşadığı tahmin ediliyor. Bu kişilerin görme kabiliyetlerini geri kazanmasının tek yolu, insan bir donörden kornea nakledilmesi. Fakat 70 hastadan sadece bir tanesine kornea nakli yapılıyor. Dahası; kornea nakline ihtiyaç duyan bu kişilerin çoğu, tedavilere erişimin çok sınırlı olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
Yazar: Söderlund Leifler/Linköping Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.