Yapay Zeka, İlaç Tasarımına Destek Sağlıyor

0
zhengdacool/Vecteezy

Bir ilaç aldığınızda, ilacın tam olarak ne yaptığını bilmek istersiniz. İlaç şirketleri de bunu bilmeniz için kapsamlı testler yürütüyor.

Rice Üniversitesi’nin Brown Mühendislik Fakültesi’nde geliştirilen ve derin öğrenmeye dayanan yeni bir yöntem sayesinde ilaç üreticileri, geliştirme aşamasındaki ilaçların insan vücudunda nasıl etki göstereceğini yakında daha iyi görebilirler.

Rice Üniversitesi’nde çalışan bilgisayar bilimci Lydia Kavraki, Metabolit Çevirici adı verilen bir hesaplama aracı ortaya çıkarmış. Bu araç, ilaçlar ve enzimler gibi ufak moleküller arasındaki etkileşimlerin ürünü olan metabolitleri tahmin ediyor.

Rice araştırmacıları, derin öğrenme yöntemlerinden ve hali hazırda var olan dev tepkime veri dizilerinden faydalanarak, geliştiricilere bir ilacın ne yapacağına dair geniş bir fotoğraf sunuyorlar. Şirketlerin metabolik tepkimeleri belirlemek üzere kullandığı kurallarla sınırlı olmayan yöntem, yeni keşiflerin yolunu açıyor.

“Bir bileşenin muhtemel bir ilaç olup olmadığını belirlemeye çalışırken, zarar verip vermediğini kontrol etmek zorundasınız” diyor Kavraki. “Yapması gereken şeyi yaptığını onaylamak istersiniz fakat başka nelerin olabileceğini de bilmek istersiniz.”

Baş yazar Kavraki ve yüksek lisans öğrencisi Eleni Litsa ile IBM’nin Thomas J. Watson Araştırma Merkezi’nde çalışan Rice mezunu Payel Das’ın yürüttüğü araştırma, İngiltere Kraliyet Kimya Topluluğu’nun çıkardığı Chemical Science bülteninde yayımlandı.

Mike Williams/Rice Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz